Marija snagom volje stvara dela za večnost

U Galeriji „Mina Karadžić“, u subotu 29. aprila, otvorena je druga izložba slika dvadestogodišnje Marije Ristanović, koja je na brojne posetioce ostavila jak utisak.

Talenat mlade umetnice, koja boluje od distrofije mišića, mnoge je ostavio bez reči prilikom prve izložbe u februaru prošle godine, a publika je i ovoga puta uživala u slikama hiperrealizma i nestvarnom osećaju koji je Marijina umetnost na njih prenela.

Otvarajući izložbu, direktorka Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, mr Snežana Nešković Simić, istakla je da kao magistar slikarstva dve decenije radi sa mladima i sarađije sa stotinama učenika škole crtanja i slikanja lozničkog Centra za kulturu, nikada nije srela ovakav talenat.

– Kao organizatori izložbe zahvalni smo porodici Ristanović koja nas je ponovo okupila da u ovom prostoru uživamo u Marijinom stvaralaštvu. Kada smo se prošle godine prvi put susreli s njenim radovima, bili smo oduševljeni i teško je u par reči izneti sva osećanja koja bude ove slike. Na njima su i snaga, i hrabrost, i sreća, i tuga. Marija snagom svoje volje nadomešćuje ono što joj je život uskratio, prenoseći osećanja u svet umetnosti. Sva ljubav i život nalaze se na ovim delima – rekla je Nešković Simić.

Marijin otac, Milan Ristanović, objašnjava da je u Galeriji izloženo 35 slika koje su nastale u proteklih godinu dana.

„Marija većinu vremena provodi slikajući životinje, ali i portrete svetaca, manastira i sveštenika, dok je u poslednja tri meseca intenzivno radila na pripremi izložbe“.

Marija je interesovanje za crtanje i talenat za slikanje pokazivala je od malena i shodno tome nastavila da neguje svoj hobi do danas. Iz jednog ovako krhkog bića u slikama utkano je toliko lepote, ljubavi, strasti i energije, koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Izložba je prodajnog karaktera, a većina slika je našla svoje vlasnike. Sva prikupnjena novčana sredstva, kao i prvi put, namenjena su obnovi pravoslavnih svetinja.