Povodom vek i po crkve u Lipnici Svetlana Đurković Stefanović poklonila svoje slike hramu

Svetlana Đurković Stefanović, znamenita loznička slikarka i pesnikinja, višegodišnja članica KUD „Karadžić“, jednog od najstarijih u Evropi, izložila je u Parohijskom hramu u Lipnici, kod Loznice, kolekciju svojih slika, od onih rađenih akvarelu do drugih u ulju na platnu.


To je bio zapažen događaj u okviru kulturne svetkovine „Od majke do crkve“, koju je blagoslovio episkop šabački Jerotej, na kojoj je bilo više stotina posetilaca, među kojima su i gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, sa saradnicima, Vasilije Perić, gradonačelnik Ugljevika u Republici Srpskoj, sa svojim timom za kulturu, veliki zadužbinar i tvorac Republike Srpske, Spasoje Albijanić, akademik Drago Mirković i akademik profesor dr Mirko Kerkez.


-Zavičaj ove vrle umetnice, stasale u čuvenim selu Runjanima, odakle je prabaka kralja Milana Obrenovića, slavnog kompozitora Josifa Runjanina, opevanoh u čuvenoj epskoj pesmi „Boj na Loznici“,bogat je lepotama njegovih krajolika ali i dušama divnih, verujućih ljudi -kaže akdemik Drago Mirković. -Sjajno je iskoristila mnoštvo tehnika, inspirisana zavičajem i stvorila dela za sva vremena. Nije ni čudo što loznički kraj ima tako vrsne slikare, jer je grad na Štiri mesto u kom je rođen naš svetom proslavljeni slikar i umetnik, akademik Mića Popović.


Slikarka je deo kolekcija poklonila hramu, posvećenom Preobraženju Gospodnjem, koji slavi jubilej -150 leta od kada ga je podigao čuveni prota runjanski Vladimir Popivić, koji je u to doba bio i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

V. Mitrić