Za upis u srednje škole osmacima na raspolaganju 870 slobodnih mesta

Otvorena vrata prvog aprila u lozničkoj Gimnaziji, u preostale tri srednje škole 22. aprila.

Manifestacija „Otvorena vrata“ se ove godine organizuje prvi put nakon pandemije korona virusom i idealna je prilika za sve osmake koji se nisu opredelili u kojoj srednjoj školi bi nastavili dalje školovanje. Zaposleni u srednjim školama tog dana pružaće sve neophodne informacije o obrazovnim profilima, ali će davati i smernice o samom upisu u srednje škole.

U školskoj 2023/2024. godini Gimnazija Vuk Karadžić u Loznici imaće ukupno 170 slobodnih mesta, na tri smera: prirodno – matematički smer, tri odeljenja po 30 učenika, društveno – jezički smer, dva odeljenja po 30 učenika, dok je 20 mesta predviđeno za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Dan otvorenih vrata će u subotu, prvog aprila, biti organizovan samo u lozničkoj Gimnaziji, dok će Tehnička, Ekonomska i Srednja škola Sveti Sava prezentaciju obrazovnih profila u svojim školama organizovati 22. aprila.

Kako je za naš program potvrdila Jelena Mirković, direktorica Srednje škole Sveti Sava u Loznici, zaposleni u toj školi polovinom marta su započeli prezentaciju smerova po osnovnim školama. Mirkovićeva je dodala da će u narednoj školskoj godini biti novina. Prvi put u Loznici osmaci će moći da konkurišu za obrazovni profil laboratorijiski tehničar, u području rada zdravstvo i socijalna zaštita. Ove godine učenicima će ponovo biti na raspolaganju smerovi medicinska sestra – vaspitač i fizioterapeutski tehničar.

Srednja škola Sveti Sava u Loznici u narednoj školskoj godini će imati četiri odeljenja u području rada zdravstvo i socijalna zaštita, dva odeljenja u području rada hemija i nemetali, smerovi: tehničar za hemijsko – farmaceutsku tehnologiju i tehničar za zaštitu životne sredine, kao i jedno odeljenje frizera.  

Sve informacije o predstojećem upisu učenici mogu dobiti u školi. U sklopu projekta „Pratiš me na praksi“, koji ova srednja škola realizuje već godinama, osmaci u skladu sa svojim školskim obavezama, takođe, mogu da izaberu jednu nedelju i da prisustvuju praktičnoj nastavi.

Tehnička škola u Loznici ove godine budućim srednjoškolcima ponudiće 240 mesta i 12 obrazovnih profila, u tri područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, geodezija i građevinarstvo sa arhitekturom.

Po broju učenika i broju zanimanja za koja obrazuje učenike, Srednja ekonomska škola najveća je škola u Loznici i u njoj se obrazuju učenici iz dva područja rada: ekonomija, pravo i administracija i trgovina, kao i oblast ugostiteljstva i turizma.

Tokom poslednje dve godine u ovoj školi u ponudi je obrazovni profil konobar – po dualnom modelu, po kojem učenici potpisuju ugovore sa ugostiteljskim objektima kod kojih ih nakon završetka škole čeka posao.

Za ovaj model za koji je iskazano veliko interesovanje, učenici će moći da konkurišu i za narednu školsku godinu, u kojoj je za upis prvaka predviđeno ukupno 250 mesta.