Gradonačelnik Petrović: Pantelići nas vraćaju korenima

Tradicionalno, na praznik Mladenci, u Vukovom domu kulture u Loznici, počeo je 17. Putujući festival dokumentarnog filma, u produkciji porodice Pantelić iz Donjih Brezovica.

Oni svojim filmovima čuvaju od zaborava običaje i način života na području Jadra, Rađevine, Azbukovice i Podgorine. Podršku u stvaralaštvu porodici Pantelić pružaju Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ .

Na veliki doprinos Pantelića u očuvanju tradicije našeg kraja ukazao je gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović:

„Ovaj festival nas na najbolji način vraća korenima, on nas podseća ko smo, šta smo, gde su naši koreni i od kojih smo. Kada imamo ove odrednice, onda znamo put kojim treba ići kroz budućnost „ – rekao je Petrović i dodao : „ Dokle god je ovakvih stvaralaca, dokle god je ovakve publike – nikada nećemo zalutati. Ići ćemo napred, tamo gde idu najbolji.“

Pozdravnu reč uputila je i mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici, ustanove koja je organizator ove manifestacije.

Na značaj filmskih ostvarenja Pantelića ukazao je i profesor Vladimir Petrović, reditelj i selektor Međunarodnog festivala etnografskof filma u Beogradu. Publika je imala priliku da pogleda filmove koji predstavljaju običaje vezane za vodenicu, detalje iz kovačkog zanata, kao i karakteristike i način spremanja srpskog vojničkog hleba ‒ tain. Premijerno je prikazan i film „Doko“ posvećen osnivaču festivala Dobrivoju Panteliću.

Putujući festival „Mladenci 2023“ nastavlja se u Malom Zvorniku, Ljuboviji, Peckoj i Krupnju.