Turistička destinacija Podrinje – u punudi širom regiona

Turistička organizacija grada Loznice je nastupala na 3. Međunarodnom sajmu turizma u Banja Luci od 10. do 12. marta  na zajedničkom prostoru Turističke organizacije Srbije. Tom prilikom su promovisali  turističke potencijale i proizvode našeg grada  i najavili LilaLo festival koji će se ove godine održati od 11-16. jula u Loznici, kao i druge događaje koji se nalaze u kalendaru manifestacija za ovu godinu.

Film „Lilanje u Loznici“ u produkciji Turističke organizacije grada Loznice je izabran u zvaničnu selekciju Festivala umetničkog i turističkog filma u Brazilu , A FESTIVAL ĆE BITI  održan od 5. do 9. juna. To je deseti festival i deseta zemlja po redu u kojoj se film  prikazuje: Srbija, Crna Gora, Velika Britanija, Grčka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Turska, Portugalija, Japan i Brazil.  Ovaj turistički film u dokumentarnoj formi prikazuje narodni običaj lilanja u Loznici danas kao značajni deo našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa  i nastanak LilaLo festivala koji postaje novi brend grada Loznice.

Rađen je sa ciljem da promoviše turističke potencijale i prikazivanjem na međunarodnim filmskim festivalima privuče turiste iz celog sveta da dođu u naš grad. Titlovan je na engleski jezik.

U narednom periodu, Turistička organizacija Loznice nastupiće na 10. međunarodnom sajmu turizma u Zagrebu , u Areni Zagreb od 24. do 26. marta 2023. godine. Ovo je najveći turistički sajam u Hrvatskoj na kom će se predstaviti veliki broj izlagača i radnika u turizmu a naša organizacija će se predstaviti zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije.

Takođe, od 30. marta do 1. aprila učestvuju na 24. Međunarodnom sajmu turizma u Nišu koji već dugi niz godina okuplja na jednom mestu sve aktere turističke privrede i povezuje turističku ponudu balkanskih destinacija.

Nastupiće i na 20. Međunarodnoj manifestaciji „Zlatne niti“ u Vrnjačkoj Banji od 31. marta do 2. aprila. Ova manifestacija predstavlja Sajam narodnog stvaralaštva prela i posela – stari zanati sa temom „Devojačka sprema nekad i sad“ na kom će se predstaviti zajedno sa  udruženjima iz Loznice koja neguju tradiciju starih zanata – to su Udruženje žena „Mina Karadžić“ sa tehnikom pustovanja i veza,  i Udruženje „Riznica“ sa tehnikom tkanja.