In memoriam – Petar od Jadra

Preminuo je Petar Petrović, dugogodišnji član KUD „Karadžić“, pisac, glumac amater, zdravičar i slikar poznat po umetničkom imenu Petar od Jadra. 

Petar Petrović rođen je 20. decembra 1956. godine u Gornjem Dobriću, po zanimanju je bio mašinski inženjer, radio je u „Viskozi“, a do penzije u školi u Lipnici kao profesor fizike i osnova tehnike. Pored toga bavio se slikanjem, vajanjem, duborezom, glumom i recitovanjem, pisanjem poezije, proze, dramskih tekstova i zdravica, za šta je više puta nagrađivan. Napisao je roman „Šejtan“, četiri zbirke pesama „Prokletije“, „Atak, sinovče“, „S verom u boga“ i „Duša Srbinova“, knjigu dramskih tekstova „Troboj“ i kratkih priča „Kazivanja“. 

U Pozorištu KUD „Karadžić“, za 35 godina, ostvario je brojne uloge i za svoj rad je na Festivalu glumačkih ostvarenja 2018. dobio specijalnu nagradu „Petar Grujić“.Igrao je u više pozorišnih predstava, bio upravnik pozorišta i član Umetničkog saveta i Upravnog odbora „Karadžića“.

Glumio je u filmovima Dobrivoja i Dobrile Pantelić a bio je i osnivač Likovne kolonije Biblioteke „17. septembar“ u Malom Zvorniku.