Pod pokroviteljstvom Tamare Vučić u Loznici održan koncert Stefana Đokovića

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, pod čijim pokroviteljstvom se realizuju humanitarni koncerti, i predsednica Skupštine grada Loznice Milena Manojlović Knežević, otvorile su večeras u Vukovom domu kulture koncert pijaniste Stefana Đokovića.

Foto: RTV Podrinje

Projekat ima za ideju i želju da probudi humanost, dotakne novu publiku, vratiti sjaj domovima kulture.  Više detalja o svojoj odluci da bude pokrovitelj jednog ovakvog projekta iznela je  gospođa Vučić. Ona se osvrnula i na svoje prve korake na sceni Vukovog doma kulture u Loznici, kao član Kulturno umetničkog društva “Karadžić”.

-Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju. Ja moram i želim sa vama da podelim svu radosti i sreću što sam ponovo u svom rodnom gradu, u svojoj Loznici, i što vidim u publici ne mali broj meni poznatih i dragih lica. Ali ono zbog čega sam posebno večeras uzbuđena je što se posle toliko godina nalazim na ovoj sceni, sceni Doma kulture „Vuk Karadžic“, koja je, moram da priznam, pa čak i na presudan način uticala na moje odrastanje i na moje sazrevanje. Na ovoj sceni sam igrala ne mali broj predstava, sa scene sam vodila veliki broj programa i sa ove cene govorila veliki broj pesama, odnosno poeziju. Tako da me za ovu scenu vezuju lepe i divne emocije. Ali, ovo veče nije o meni i niste zbog mene ovde, tako da nemojte da se bojite, ja vam neću ni pevati ni svirati. Ovo veče je pre svega posvećeno lepoti muzike, bilo koje muzike, bila ona klasične, narodna, pop, rock, rep, hip hop, ili kako se već zovu sve vrste muzike. Ona ispunjava svoj cilj, a to je da nam ulepša dan, a ako nas bar jotu učini ljudima, ona je za mene dobra muzika. I još jedna dobra stvar upravo sa ove večeri je humanitarni karakter. To je upravo taj dar koji će na kraju otići u svrhu unapređenja i izgleda našeg i vašeg Doma kulture u Loznici. U tom daru ste svi vi učestvovali i na tome vam se zahvaljujem. Taj dar možda nije finansijski veliki, ali nema sumnje da je srcem veliki. Hvala vam još jednom na pažnji a ja ću sada da zauzmem svoje mesto u publici kako bih uživala u jednom divnom, mladom čoveku Stefanu Đokoviću. Moram da kažem da je on višestruko talentovan mlad momak. Sigurna sam da znate da je on uspešan modni dizajner i haljina koju nosim njegova je kreacija. Videćete večeras da je on sjajan pijanista, a ono što možda ne znate i školovani operski pevač. Po mom skromnom mišljenju on bi trebalo da bude uzor našim mlađim generacijama i našim mladim ljudima. A sada vas prepuštam jednom lepom letu na krilima muzike – rekla je na otvaranju Tamara Vučić.

Foto: RTV Podrinje

U ime domaćina, Manojlović Knežević, zahvalila je gospođi Vučić što je uvrstila Loznicu među 12 gradova Srbije u kojima će se realizovati projekat ‘Sa Mozzartom na krilima muzike’.

„Grad Loznica ima posebno mesto na kulturnoj mapi Srbije, kao rodni kraj velikana srpske nauke i kulture – Vuka Karadžića, Jovana Cvijića i Miće Popovića. Loznica je i grad mladih ljudi koji stasavaju i ponosno koračaju stazama svojih predaka. Jedno nam je zajedničko  – ljubav i poštovanje prema svome gradu, ma gde se nalazili“, rekla je predsednica Skupštine.

Foto: RTV Podrinje

Projekat je osmišljen da predstavljanje lokalnih talentovanih umetnika bude uvod u muzičko veče, te je publika u Loznici imala priliku da čuje kompoziciju Karla Boma „Galop“, u izvođenju Anje Antić, učenice trećeg razreda Osnovne muzičke škole „Vuk Karadžić“, kao i dela u izvođenju lozničkog kvarteta „Uvertira“.

Foto: RTV Podrinje

Raskošni talent  pijaniste Stefana Đokovića, opčinio je Lozničane, koji su sa uživanjem ispratili  klavirska dela poznatih kompozitora Franca Šuberta, Frederika Šopena i Franca Lista.

-Pored humanitarnog karaktera projekat ima za ideju popularizaciju klasične muzike za koju smatram da nije na zavidnom nivou u našoj zemlji i mi kao umetnici bi trebalo da damo doprinos afirmaciji, što ja upravo činim. Otuda ideja da se održi 12 koncerata u 12 gradova. Brojna publika koja nas je dočekala samo je potvrda kolika je potreba za ovakvim kulturnim događajima – istakao je Stefan Đoković.

Svoj put kroz Srbiju humanitarni muzički karavan započeo je u januaru iz Velike sale Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a nakon Loznice uslediće koncerti u Nišu, Valjevu, Kragujevcu, Kraljevu, Zaječar,u Vrnjačkoj Banji, Subotici, Priboju, Kosovskoj Mitrovici, a  velika završnica zakazana je za decembar u Novom Sadu.

Sav prihod od prodatih ulaznica se dodeljuje domovima kulture u navedenim gradovima kako bi unapredili i poboljšali uslove rada u njima.