Umro poslednji kolporter u Loznici: Potomak prvog prodavca novina

U Loznici je, juče, preminio Alija Alilović Cumplo(61), popularni sugrađanin poznat po tome što je, od malih nogu, kao kolporter, prodavao novine po gradu, pre svih „Večenje novosti“.Osećao se kao dete lista, „Borbe“ i drugih izdanja nekad nam zajedničke novinske kuće“.


Grad ga pamti po zanimljivim najavama udarnih naslova i „Novosti“, ali i nekih koje popakuje, poput onog „Žena ubila muža palačinkom“. Prodaja štampanih izdanja bila je deo porodice Alilović. Alijin otac, Memiš, skoro pola veka bio je jedan od najpoznatijih ditributera, zaposlenih u „Borba plasmanu“ kao i njegov brat Alija. Njihova deca, decenijama su, bili prodavci novina u skoro svim kioscima u Loznici, na Gradilištu i Banji Koviljači.


Njihov rodonačelnik je stari Bajro Alilović Guto, deda Alijin i otac Memiša i Alije, prvi prodavac novina u Loznici, koji se tim poslom bavio i pre i posle Drugog svetskog rata, sve do same smrti.U vreme fašističke okupacije, Bajro je imao pouzadnje saradnike, koji su u važnu partizansku bazu u Runjanima, kraj pruge, kod kuća Simića i Stefanovića, slao svu štampu koja mu je stizala, ali i druge važne poruke.Divili su mu se i bili zahvalni revolucionari poput Radosava Višnjića, oca našeg kolege Miroslava Višnjića, višedecenijskog dopisnika i Kaira, Milke i Miloša Minića.


Alija je iz mlađe garde, ali je ostao ništa manje vezan za štampu, ali kad je „ispala“ iz državnih ruku, snalazio se za posao kako je znao i umeo, ali je uvek bio simpatičan, drag i mio, kako deca kažu, „lik“, svojim sugrađanima. Sa njima se, često, ispomagao na neki skoro lep, srodnički način. Zato je vest o njegovoj smrti kao dobro znanog i neobičnog čoveka, ražalostila i stare i mlade koji su ga iole znali.Neutešna su njegova divna deca Snežana, Zora i Željko.

V.Mitrić