Počele obuke prosvetnih radnika u sklopu nacionalne platforme „Čuvam te“

Ministarstvo prosvete započelo je obuke prosvetnih radnika u sklopu nacionalne platforme „Čuvam te“, čija primena se očekuje u narednoj školskoj godini. Tokom februara počele su obuke zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Loznice.

Platforma „Čuvam te“, prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji je namenjena deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali će je koristiti i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se zajedno borili protiv tog problema. Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će pomoći u borbi protiv nasilja zaposlenih u školama. Platforma će omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, prosvetni radnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal.

Prema rečima Gorana Gordanića, direktora Tehničke škole u Loznici, sve škole su bile u obavezi da se do 26. januara ove godine prijave na platformu, nakon čega su počele obuke zaposlenih za primenu nacionalne platforme „Čuvam te“, koja bi u potpunosti trebalo da zaživi u narednoj godini. Gordanić je dodao da je sa porastom nasilja u školama Ministarstvo prosvete izradilo nacionalnu platformu sa ciljem da ostvari komunikaciju između vaspitno – obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, sa Ministarstvom prosvete odnosno školskom upravom, prosvetnom inspekcijom i sektorom za ljudska i manjinska prava u obrazovanju.

Prvu obuku za rad i upoznavanje sa platformom „Čuvam te“ imali su direktori osnovnih i srednjih škola na teritoriji naše školske uprave, nakon čega su prosvetni savetnici održali obuku u lozničkoj Gimnaziji za sekretare i stručne saradnike.

Predviđeno je da u narednom periodu direktori upoznaju zaposlene u školi sa radom platforme, odnosno odeljenske starešine učenike i roditelje, rekao je direktor Tehničke škole i dodao da bi ubrzo sa radom platforme trebalo da bude upoznata i celokupna javnost, kao i da Ministarstvo prosvete na ovaj način želi da pošalje jasnu poruku da se nasilje, vršnjačko nasilje u školama, uopšte u obrazovnom sistemu, neće tolerisati i da će svaki vid nasilja, bez obzira na težinu, biti sankcionisan, evidentiran i procesuiran.

Platforma „Čuvam te“ jedan je od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva.