Srpska kraljevska akademija ustanovila nagradu „Dr Draga Ljočić“ – SVETLOST ČUVENOG LIKA I DELA

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika ustanovila je, na inicijativu Vladimira Mitrića, novinara „Večernjih novosti“ i člana SKANU, nagradu koja će da ponese ime dr Drage Ljočić, prve lekarke kod Srba, koja je rod i otadžbinu zadužila humanošću, plemenitošću i zadužbinarstvom, kao i borbom za veća za ono što se, danas, zove rodna ravnopravnost.

                     Predsednik SKANU, akdemik Dragan Damjanović, i akademik profesor dr Mirko Kerkez, naš ugledni hirurg, višegodišnji zamenik direktora KC Srbije, inače predsednik Naučnog veća SKANU, istakli su da je ovo način da se, još bolje, osvetli ime i delo ove znamenite Šapčanke i Srpskinje, intelektualke, lekarke za nezaborav, rodoljubive i humane  ličnosti.

                    U Šapcu, rodnom gradu dr Ljočić, njeno ime nosi Dom zdravlja. Veliku pažnju je, nedavno, privukao, povodom Dana grada Šapca, dokumentarni film o njoj, čiji je autor Aleksandra Delić, višegodišnja novinarka „Večernjih novosti“, sa saradnicima iz grada na Savi.

                      U SKANU su već stigli predlozi za ovo značajno uzdarje.Kandidati da ga dobiju su Aleksandra Delić, novinar, Opšta bolnica „Laza K. Lazarević“ u Šapcu, Dom zdravlja u Šapcu, dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, dr Branka Krasavac, direktorka Doma zdravlja u Loznici, profesor dr Violeta Rabrenović sa VMA, ugledni nefrolog, dr Milan Miško Ranković iz Šapca ,Rade Veselinović, privrednik iz Šapca, kao i lekari iz susedne Loznice dr Čedomir Mitrović,  dr Gordana Tešić Petrović, dr Aleksandar Isaković, dr Ana Ilić.

                        Prve nagrade biće dodeljene na svečanoj sednici SKANU, koja će biti održana u Šapcu.

V.Mitrić