Episkop Fotije pozvao vernike da se mole za Kosovo da ostane srpsko

                   Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je vernike da se mole za raspeto Kosovo da ostane srpsko.

                   -Kosovo je oduvek naše, tamo je srce naše, tamo su sve svetinje naše, tamo smo mi i naši temelji. Mi smo jedno biće i jedan narod i jedan krst svetosavski nosimo do dana današnjeg, a samo ćemo ga zajedno izneti sa svojim svetiteljima-porčio je vladika Fotije.

                         U hramu Svetog Đorđa u Bijeljini svetu arhijerejski liturgiju služili su episkop Fotije zajedno sa episkopima šabačkim Jerotejom, gornjokarlovačkim Gerasimom, osečkopoljskim Heruvimom.

                         Nakon svete liturgije episkop Fotije proslavio je svoju krsnu slavu Časne Verige Svetog apostola Petra zajedno sa vernicima lomljenjem slavskog kolača.

                        Krsnoj slavi episkopa Fotija molitveno su prisustvovali i episkopi, valjevski Isihije i mohački Damaskin, vikar episkopa bačkog Irineja, kao i umirovljeni episkopi Vasilije i Konstantin.

                              Episkop gornjokarlovački Gerasim čestitao je episkopu Fotiju krsnu slavu i poželeo da ga Gospod molitvama Svetog apostola Petra osnaži i okrepi u njegovoj službi onako kako dolikuje arhijereju Božjem koji vodi narod.

                       -Vremena nisu laka i jednostavna ali nikada i nismo tražili jednostavno i lako, nego da nas Gospod blagoslovi da prođemo kroz sve teškoće i da kao pobednici izađemo pred lice njegovo. A to možemo pomoću njegovom, blagodaću njegovom i molitvama svih svetih i svetog apostola Petra-rekao je vladika Gerasim.

                  Molitvenom skupu prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, inače potpredsednik UO Eparhije Zvorničko tuzlanske SPC, koji je episkopu Fotiju čestitao krsnu slavu u svoje lično ime ali i u ime Podmajevičana i poželeo mu vazda dobro zdravlje mir i sreću.

                        Perić je za vladiku Fotija rekao da je dao pečat ne samo duhovnom životu, već i svakolikom drugom progresu vodeći narod na najbolji mogući način putem Isusa Hrista kao arhijerej, ličnost intelektualac i duhovnik koji je radost i ponos naroda i Eparhije zvorničko-tuzlanske.

                                     -Malo ko kao bladika Fotije zna i oseća sve muke, nevolje, potrebe, ali i puteve izlaska iz svakog ćorsokaka za Srbe u rasejanju, regionu, ovdje  kod nas i u našoj matici. Vladika Fotije nas uči ljubavlju kako da budemo na najbolji mogući način sabrani, tako da naš kulturni, duhovni i jezički prostor niko ne može da omeđi, unizi i ponizi-rekao je Perić.

                                           V.Mitrić