Zvornik: Počela 30. Svetosavska nedelja

Svetosavska nedelja otvorena je u Domu omladine, gde je hor Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ pod rukovodstvom prof. Ljubiše Popovića, izveo himnu Republike Srpske i Svetosavsku himnu.

Jubilarnu, 30. manifestaciju otvorio je zamenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović. On je istakao da je po ovoj kulturno-duhovnoj manifestaciji Zvornik postao prepoznatljiv.

„Zvornik je jedan od retkih gradova u okruženju i šire koji tri decenije organizuje višednevne svetosavske svečanosti, a sa koje se šalju poruke ljubavi, poštovanja, uvažavanja, tolerancije. Ovo je prilika i da se duhovno obogaćujemo. Prisetiću se jedne konstatacije o Svetom Savi, a to je da je on verovatno posle Isusa Hrista najznačajnija ličnost u istoriji Srpske pravoslavne crkve i Srba.

On se zahvalio svima koji su godinama ulagali napore da se ova tradicija očuva, pre svega SPC-i, njihovom sveštenstvu, SPKD „Prosvjeta“, prosvetnim radnicima, kao i učenicima.

Pozvao je sugrađane da do 27. januara proprate manifestacije u okviru Svetosavske nedelje, te da u petak proslave i školsku slavu.

Predsednik zvorničke SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić, podsetio je da je Sveti Sava jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda koji nam je poklonio kulturu, obrazovanje, prosvetu. „Sveti Sava je je naše ishodište i naše svetilište, on živi među nama i zato je cela sedmica posvećena njemu.“

Svetosavsko predavanje održao je iguman manastira Svete Matrone Moskovske u Ritešiću Isaija.

Organizatori su SPKD „Prosvjeta“ i Grad Zvornik koji je i pokrovitelj Svetosavske nedelje.