Mali Zvornik: Ovogodišnje plivanje za Bogojavljenski krst otkazano zbog visokog vodostaja reke Drine

Zbog pogoršane vremeneske situacije i crvenog meteoalarama kao i najavljenih obilnih padavina i porasta nivoa reka organizator manifestacije je od strane HE „Zvornik“ obavešten da se očekuje dotok vode i preko 2.000 m3/sek na reci Drini i da će zbog održavanja kote akumulacije aktivirati prelivne ustave na brani.

Trenutni dotok izmeren na brani u Malom Zvorniku iznosi 2.000 m3/sek sa tendencijom porasta.

HE „Zvornik“ u takvim uslovima, poštujući svoje procedure nije u mogućnosti da obezbedi uslove za bezbedno održavanje manifestacije.

Osim toga povećani dotoci prouzrokuju i povećano prisustvo plutajućeg otpada (drvenog, plastičnog, …) što predstavlja dodatni rizik.

Shodno navedenom organizatori manifestacije „Plivanja za Časni krst“ su odlučili da ovogodišnju manifestaciju otkažu iz bezbedonosnih razloga uz izvinjenje svim građanima koji su želeli da uzmu učešće. Nadamo se da će sledeće godine biti povoljniji uslovi i da će biti nastavljena tradicija održavanja ove manifestacije.

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst trebalo je da bude održano danas na Zvorničkom jezeru sa početkom u 12 časova, navedeno je na sajtu opštine.