Proglašeni najbolji sportisti po izboru Lozničkih novosti

Tradicionalno proglašenje najboljih u lozničkom sportu po izboru Lozničkih novosti priređeno je u utorak,20.decembra, u Galeriji Mina Karadžić, u prisustvu brojnih gostiju, sportista i njihovih roditelja i prijatelja.

Direktor Lozničkih novosti, Vladimir Stanimirović, podsetio je da je ovo osmi put da LN dodeljuju priznanja najuspešnijim sportistima.“Veliko nam je zadovoljstvo što smo i ove godine imali toliko uspešnih takmičara u različitim sportovima. Posebno se ističu mladi sportisti, a s obzirom na to da se sve više ulaže u sportsku infrastrukturu i razvoj klubova i da su uslovi za bavljenje sportom iz godine u godinu sve bolji, verujemo da ćemo u budućnosti imati veliki broj sportista koji će osvajati medalje na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. To će nama otežati posao kada budemo birali najbolje, ali biće to slatke muke“ – rekao je Stanimirović.

Uručenju nagrada najboljim sportistima prisustvovao je i potpredsednik gradske Komisije za sport Milan Nedeljković. „Grad ulaže velika sredstva u sport, što daje ozbiljne rezultate. Čestitam svim sportistima na ovom lepom priznanju koje dodeljuju LN. Zahvalan sam i medijima što su to ispratili i želja mi je da nam se sport razvija u pravom smeru i da svake godine budemo sve bolji“ – poručio je Nedeljković.

Za najboljeg sportistu u protekloj godini izabran je Aleksandar Lekić, Alfa bodi tim, Beograd.

Lekić je dvostruki šampion Srbije u 2022 godini, osvajač srebrnih medalja na Svetskom prvenstvu u klasik bodibildingu i gejm klasiku i svetski prvak u najprestižnijoj fizik klasi. Jedini takmičar koji je nastupio u sve tri kategorije i osvojio medalje.

Po oceni LN najbolja sportiskinja u 2022. godini je Brankica Negovanović, KK Šampioni, Banja Koviljača, i Sportska jedinica MUP-a Srbije.

Ove godine bila je najbolja na državnom Školskom prvenstvu, u Kupu uže Srbije i Kupu Srbije, osvojila je zlatne medalje na više turnira, prvakinja je Balkana, u junu je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, a svetskim zlatom se, kao pripadnica policijske jedinice MUP-a, okitila u julu na prvom nastupu Srbije na Svetskim policijskim i vatrogasnim igrama u Holandiji, bila je najbolja u konkurenciji takmičarki lakših od 55 kilograma.

Za najbolji klub proglašen je Klub malog fudbala Loznica grad 2018

Osvajači duple krune – pobednici prvenstva i Kupa Srbije, u debitantskoj sezoni u Prvoj ligi Srbije, najvišem nacionalnom takmičarskom rangu. Nastupali u Ligi šampiona i plasirali se u elitnu rundu, odnosno među 16 najboljih klubova Evrope.

Posebno priznanje za doprinos razvoju sporta uručeno je FK Antimon, Zajača.

U obrazloženju se navodi da se Klub se ove godine okitio sa dve titule, bio je prvak Međuopštinske lige, grupa “Jadar“ i pobedio u Kupu Fudbalskog saveza grada Loznice, a ovo je i godina u kojoj slavi veliki jubilej 70 godina postojanja.

Sportske nade, među devojčicama, u godinu na izmaku, su Sara Dimitrijević (17), ŽRK Loznica grad i Tijana Negić (14), ŽFK Loznica.

Dimitrijevićeva je rođena pre 17 godina u Kozjaku. Bila je đak generacije u OŠ „Sveti Sava“ u Lipničkom Šoru, a sada je odlična učenica trećeg razreda lozničke gimnazije. Rukomet je počela da igra sa 10 godina na betonskom terenu u Kozjaku, a nastavila je u školi u Lipničkom Šoru. U početka je to bila samo igra, ali vrlo brzo je zavolela ovaj dinamičan sport i danas, kako kaže, uživa i na treninzima i na utakmicama. Izuzetno je talentovana i ima važnu ulogu u igri svog tima – Loznice grada. Igrajući rukomet stekla je mnogo prijatelja i ističe da je to veoma važno. Nastaviće da trenira rukomet i kada krene na fakultet – veruje da će moći da uskladi obaveze i da uživa i u školi, ali i u sportu.

Četrnaestogodišnja Negićeva rođena je u Banji Koviljači, a lopta joj je privukla pažnju kada je pošla u prvi razred OŠ “Vera Blagojević“. U to vreme nije postojao ženski fudbalski klub, ali čim joj se pružila prilika, obukla je dres ŽFK Loznica i odmah pokazala talenat. Treneri Željko Puljezević i Mladen Mišić kažu da se ne ističe samo kao pojedinac, već i kao vođa tima.

Do sada je sa klubom dva puta bila prvak zapadne Srbije, četiri puta igrala u finalu Kupa zapadne Srbije, bila prvak države na Koka-kola kupu, a u poslednje dve godine stub je odbrane u reprezentaciji Srbije.

Njen talenat i posvećenost fudbalu ne dopuštaju sumnju u uspehe koji je tek očekuju.

U muškoj konkurenciji, mlade nade su Jovan Cvetanović (15), Akademija borilačkih sportova Loznica i Đorđe Rakić (18), KMF Loznica grad 2018.

Cvetanović je rođen u Loznici. Kao odličan učenik završio je OŠ “Anta Bogićević“, a sada pohađa prvi razred Gimnazije “Vuk Karadžić“.

U Akademiji borilačkih sportova Loznica osam godina trenira džiju-džicu, džudo, karate, nevazu, sportski sambo i grepling. Najviše uspeha ostvario je upravo u džiju-džici i osam puta bio državni prvak u svojoj kategoriji. Zlatne medalje osvajao je na mnogim takmičenjima u Srbiji i okruženju, a najvažnije su po dve osvojene u džiju-džici i nevazi na Evropskom kupu u Mariboru 2019. i 2020. godine. Ove godine obogatio je svoju kolekciju sa 15 zlatnih i po pet srebrnih i bronzanih medalja osvojenih na Prvenstvu Srbije u dve uzrasne kategorije, a zatim na Evropskom kupu u Budimpešti, Kupu Srbije, Balkanskom kupu, kao i na brojnim međunarodnim turnirima u zemlji i inostranstvu. Nastupio je i na Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju. Na jakim turnirima u Istočnom Sarajevu i Skoplju bio je i najbolji učesnik takmičenja.

Đorđe Rakić je sa sedam godina počeo da trenira fudbal u FK Loznica, nastavio je u Školi fudbala Pčelinjo, a 2018. je prešao u FK Zemun. U oktobru prošle godine vratio se kući, počeo da igra futsal i sa omladincima KMF Loznica grad već krajem januara igrao u finalu Druge lige Fudbalskog saveza regiona zapadne Srbije.  Sa seniorskim timom KMF Loznica grad osvojio je Kup Srbije i titulu šampiona države. Igrao je za prvi tim i u Ligi šampiona. Od letos je i reprezentativac Srbije. Učenik je Srednje škole “Sveti Sava“ i uči za medicinskog tehničara.