Vladika Jerotej prvi put služio u Azbukovici kao šabački episkop

Episkop šabački Jerotej služio je sve tu arhijerejsku litrurgiju u Capariću, kod Ljubovije, u drevnom hramu posvećenom Svetom Nikoli, što je i slava ove bogomolje osveštane pre 204 leta.


Posle liturgije, vladika je prerezao slavski kolač i čestitao hramovsku krsnu slavu svima koji je slave u tom lepom, pitomom i kraju, odvajkada, poznatom po pobožnim, časnim, vrednim i umnim ljudima.Hram je bio pun vernika, među kojima je bilo i onih sa leve obale Drine, iz susednih mesta oko Bratunca i Srebrenice.


To je prva poseta tog uglednog arhijereja Srpske pravoslavne crkve Azbukovici od kada je došao na čelo Eparhije šabačke, odlukom Svetog arhijerskog sabora SPC u maju ove godine.Vernike iz ove parohije, koja je iznedrila i crkve u Leoviću i Vrhpolju, obradovala je poseta duhovnog oca, čija je liturgija, kako kaže Željko Lukić, „uvek nov, divan i nezaboran duhovni doživljaj“.


-Rodom sam iz Kravice, kod Bratunca i za mene je ovo velika duhovna radost da vladika Jerotej služi baš na dan Svetog Nikole -kaže Rodoljub Đukanović, poštovala vladike šabačkog i drevnog hrama na desnoj obali Drine. -Čim sam čuo da dolazi vladika, odmah sam odlučio da idem u Caparić i ovo je duhovno osveženje u doslovnom smislu te reči.

V.Mitrić