Budžet Loznice za 2023. veći od četiri milijarde dinara

Veliki investicioni ciklus i realizacija brojnih projekata uz snažnu podršku države biće nastavljen i naredne godine, poručio je gradonačelnik Vidoje Petrović sa poslednje sednice Skupštine grada na kojoj su odbornici usvojili odluku o budžetu za narednu godinu od četiri milijarde i 248 miliona dinara. To je do sada najviši iznos planiranih prihoda, a budžet je, kako je rečeno, razvojan, investicioni, realan i ostvariv, prenosi dnevni list Kurir.

Iz budžeta je planirano finansiranje 33 kapitalna projekta, naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju odbornicima.

– Na poziciji kapitalnih investicija za 2023. planirali smo milijardu i 165 miliona dinara, što je oko 27 odsto budžeta. Imamo istorijsku podršku države i mnogo toga čime se možemo pohvaliti što je rezultiralo oživljavanjem domaće privrede, gde su privrednici uvećali obim proizvodnje, izašli na nova tržišta, zaposlili nove radnike, ali i dolaskom stranih kompanija kao što su ’’Mint’’ i ’’Adient’’. Imali smo 2014. godine 13.687 nezaposlenih, 30. novembra ove 3.912, a u strukturi novootvorenih radnih mesta u poslednje nepune dve godine posao je dobilo oko 1.800 mladih Lozničana To je istorijski uspeh ostvaren u okolnostima koje nisu bile idealne – kazao je Petrović.

Naveo je i da je do sada lozničko zdravstvo dobilo podršku od oko 64 miliona evra za rekonstrukciju Opšte bolnice, a sam grad je iz budžeta učestvovao sa više od milion evra za projekte i nadzor. Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je u 2023. planirano 750 miliona dinara, a ako se tome doda izgradnja dve fiskulturne školske sale u Gimnaziji i osnovnoj školi u Jadranskoj Lešnici onda je to gotovo milijardu dinara, odnosno 950 miliona.

Loznica će do kraja godine imati urađenih rekordnih 107 novih kilometara lokalnih puteva pri čemu je oko 70 odsto rezultat direktne podrške države. U budžetu su planirana 462 miliona za putnu infrastrukturu, dok je, kao i ove, za sport namenjeno 180 miliona dinara. Gradonačelnik je podsetio da je u toku gradnja prve faze atletskog stadiona, za tri godine počeće izgradnja zatvorenog bazena, a na proleće će biti gotov fudbalski stadion po UEFA 4 standardima.

U Loznici će biti nastavljeno postavljanje led svetiljki, zamenjeno je 6.300 starih, a dogodine će biti još 4.000, planirana je izgradnja javnog toaleta u Banji Koviljači, sanacija fontane, izgradnja platforme za paraglajding na Gučevu, a u aprilu se očekuje raspisivanje međunarodnog tendera za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Radi se o investiciji vrednoj oko 30 miliona evra, izuzetno značajnoj za Loznicu.

Izvor: Kurir