Prvi zvanični susret gradonačelnika i episkopa: Sledi unapređenje saradnje

U Episkopskom dvoru u Šapcu juče je održan prvi službeni sastanak Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog Jeroteja sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem i njegovim dugogodišnjim saradnikom Ljubinkom Đokićem.

Do dugo očekivanog susreta je došlo nešto kasnije usled brojnih obaveza i angažovanja, kao i minulih svečanosti. Razgovarano je o unapređenju saradnje, zajedničkim projektima i rešavanju zatečenih problema.


Tokom razgovora, Episkop Jerotej je naglasio važnost porodice i kućno vaspitanje kao najvažniji temelj zdravog društva, jer one vrednosti koje se ponesu iz porodice nose se tokom čitavog života i utiču na formiranje našeg viđenja sveta i čoveka. Napomenut je i nezaobilazni doprinos verske nastave u ovom procesu, jer je zapravo borba za za veronauku borba za našu decu.


Najviše pažnje i vremena Episkop Jerotej i gradonačelnik Petrović su posvetili svetom pravoslavlju, objedinjujućoj niti koja nas sve povezuje i prožima. Pravoslavlje, po rečima Episkopa je pravoživlje, odnosno način života koji se pokazao kao stabilan i savremen jer je u centru Bogočovek ali i svakidašnji čovek čiji je pogled uvek usmeren ka nebesima.


Primećeno je da je celo područje Eparhije šabačke mnogostradalno, ali uprkos tome napreduje zahvaljujući sposobnosti praštanja koja je najdublje utkana u naš narodni etos. Na osnovu ovoga ali i vekovne tradicije, sagovornici su se složili da je izuzetno važno posedovati narodnu vlast, odnosno odgovorne ljude koji čuju i osećaju potrebe naroda.


Nadalje, pravoslavlje nas po rečima Episkopa Jeroteja čini slobodnim ljudima, što nas uglavnom vodi na stradalni put, ali praštanjem ne ostajemo u začaranom krugu inferiornosti i mržnje.
Episkop Jerotej je naglasio da će po uzoru na svog prethodnika blaženopočivšeg Vladiku Lavrentija širiti reč ljubavi u poverenoj mu Eparhiji.


Sagovornici su jednodušno naglasili značaj i važnost nastavka i unapređenja uzajamne saradnje na zadovoljstvo svih žitelja Eparhije šabačke.


Ovom prilikom gradonačelnik Petrović zahvalio se Njegovom Preosveštenstvu Episkopu šabačkom Jeroteju na srdačnom prijemu i pozvao Njegovo Preosveštenstvo da poseti grad Loznicu.