Sunčana reka: Održan tradicionalni skup golubara

U etno selu „Sunčana reka“ juče je održan tradicionalni, dvanaesti po redu Memorijal „Tomislav Tomo Radić“, koji okuplja golubare iz lozničkog kraja, ali i njihove kolege iz Beograda, Šapca, Novog Sada, Kikinde, Subotice, Niša i Republike Srpske.

Ovo golubarsko saborovanje okupilo je 50 zaljubljenika u ove lepe ptice -letilice, koji svaki skup koriste za razmenu znanja i iskustava. Kako kaže predsednik lozničkog udruženja Željko Jovičić, koje postoji 70 godina, „u golubarstvu uvek ima nešto novo da se nauči“.

-Učestvujemo na našim redovnim, državnim takmičenjima, a ovo je prilika za druženje i dodelu priznanja najuspešnijim članovima -ističe Jovičić. -Ovo su prilike za sklapanje novih prijateljstava za ljudima koji vole golubove kao i mi. Mislim da će ovaj memorijal posvećen jednom od najvećih golubara svih vremena ubrzo dobiti internacionalni karakter.

Loznički golubovi vraćali su se, u ovoj godini, iz Slovenije, Hrvatske, BiH…Nagrade za najveće uspehe uručene su Vladimiru Vasiću, Aleksandru Ivanoviću i Željku Jovičiću.

Mada je bilo pre skoro četiri decenije, sveže je sećanje da su se golubovi, golubara iz Runjana, kod Loznice, Milutina Konića, vratili kući iz (pre)dalekog Bagdada.