Vladika Jerotej poverio na upravljanje svetinju u Sokolu arhimandritu Nifontu

Episkop šabački Jerotej poverio je dužnost starešine Manastira Soko, kod Ljubovije, zadužbine vladike Lavrentija, posvećene svetom vladiki Nikolaju(Velimirović), arhimandriti Nifontu, višegodinjem igumanu Manastira, Bogoštica, kod Krupnja, i donedavnom arhijerejskom zameniku u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.


Mladi arhimandrit, iza koga je bogato monaško iskustvo, brinuće o obe svetinje. I ona u Bogoštici, rodnom selu, nedavno upokojenog vladike Lavrentija, je zadužbina tog srpskog arhijereja, sa Domom pesništva „Desanka Maksimović“. A, otac Nifont je bio višegodišnji saradnik vladike Lavrentija i on njemu, duže vremena, uz druge obaveze, brinio posvećeno, vredno i neumorno. Vladika Jerotej je, treba da se podseti, bio je na ukopu vladike Lavrentija u Soko Gradu i to svedoči o poštovanju prema tom velikodostojniku SPC u zemlji i rasejanju.

-Mudar je vladika Jerotej koji je poverio ovu časnu, ali odgovornu i tešku dužnost, arhimandritu Nifontu u bogomolju gde, pored ostalog, počiva vladika Lavrentije – kaže akademik Drago Mirković, veliki crkveni zadužbinara i nosilac Ordena svetog vladike Nikolaja. -Vredni otac Nifont ima i snage, i znanja, i umeća i volje i želje, da u toj svetinji predano služi, ali i da sprovede sve ono što bude vizije velikog duhovnika i intelektualca kakav je episkop šabački Jerotej, jedan od najvećih bisera naše majke Crkve, koja ga je poslala u Eparhiju šabačku kao najbolji dar.


Pored crkve i konaka, biblioteka, muzeja i drugih sadržaja, u Soko gradu su i dva velika doma od kojih je jedan posvećen svecu iz Lelića a drugi patrijarhu Pavlu. U blizini je replika crkve sa Ohridskog jezera, koju je vladika Nikolaj obožavao, a koju su ovdašnjoj svetinji, eparhiji i SPC darovale šabačke porodice dr Miška Rankovića i Rada Veselinovića.

V.Mitrić