Sara u Mali Zvornik donosi zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva

U godini najvećeg uspeha, bez poraza, nezaustavljiva reprezentativka Republike Srbije Sara Ćirković, pobednica je finalnog meča na Svetskom prvenstvu u boksu za uzrast mlađih seniora i donosi blistavo zlatno odličje u Beograd, prvu medalju za srpski omladinski boks nakon 24 godine.

Sara Ćirković i Sofi Vinter Roshaug još jednom su odmerile snagu i veštinu, ovoga puta u finalu Svetskog prvenstva u boksu za uzrast mlađih seniora. Nakon tri runde, Sara je po odluci sudija bila nadmoćnija, pobedivši rezultatom 5:0.

Sofi Vinter Roshaug (Sofie Vinther Rosshaug) iz Danske je stara suparnica, uvek nepredvidiva i nezgodna protivnica reprezentativki Srbije Sari Ćirković.

Dve vrsne mlade bokserke ukrstile su do ovog finala dva puta rukavice. Sara je pobedila u polufinalu Evropskog prvenstva za mlade (Budva – oktobar 2021.) i u četvrtfinalu Evropskog prvenstva (za uzrast do 18 godina) koje je u aprilu 2022. godine održano u Sofiji.

Takmiče se, trenutno, u težinskoj kategoriji od 48 do 50 kilograma (IBA – Light Fly).

Ćirkovićeva je u polufinalu SP pobedila odličnu bokserku Tamanu (Tamanna Tamanna) iz Indije, odmerivši veštinu, disciplinu, talenat i snagu, kao prvakinja Starog kontinenta, sa šampionkom Azijske boks konfederacije (ACBC).

Danska reprezentativka bila je 24. novembra uspešnija u polufinalu od Ngujen Ti Ngok Tran (Nguyễn Thị Ngọc Trân) . Rezultatom 4:1 savladala je jedinu vijetnamsku predstavnicu koja se plasirala u polufinale ovog turnira.

Uz svo uvažavanje uspeha polufinalista, Tamana i Ngujen Ti Ngok Tran ostvarile su značajan uspeh, osvojivši bronzano odličje za svoje mnogoljudne zemlje.

Čestitke Sari i njenom treneru Mirku Ždralu!

Svetsko omladinsko prvenstvo u boksu 2022 (22. put) održava se u La Nusiji (La Nucía) – Španija od 14. do 26. novembra 2022. Na turniru je učestvovalo 596 boksera iz 73 zemlje.

Sara nastupa za žensku boksersku reprezentaciju Srbije. Član je bokserskog kluba „Obilić TRB” Zvornik (u Republici Srpskoj) i „Obilić 1389” u Malom Zvorniku (u Srbiji).

Foto: Boks zapis

D.V.K.