Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Poziv ženama da jedna drugoj budu pomoć i podrška

Predstavljanjem Akcionog plana za rodnu ravnopravnost i tribinom: Rodna ravnopravnost u lokalnoj zajednici, danas je u Omladinskom centru obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Lozničani i Lozničanke mogli su da čuju različite stavove na temu tribine, od onih o socijalnoj zaštiti i rodnoj ravnopravnosti do položaja žena u sesokoj sredini, društvo i rodna ravnopravnost, kao i žene u medijima i politici.

Pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, poručio je da se zaštitom žena od nasilja, „sistemski treba baviti svakog dana, a ne samo na ovaj dan“, dok je Vladimir Petrović, direktor Centra za socijalni rad, podsetio se da se ranije na nasilje u porodici nije gledalo kao danas, „već da je to privatna stvar i ono što se događa iza zatvorenih vrata i da država ne treba da se meša u te odnose“.

„Pristup države i sistema se, srećom, promenio tako da se nasilje u porodici tretira kao aktuelna društvena pojava na koju treba da ukazuju svi društveni činioci koji su, po zakonu, pozvani da rešavaju ovu problematiku – rekao je Petrović, navodeći da je najzastupljenije fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko naselje. – Žene su najviše izložene nasilju i statistika naše ustanove pokazuje da je do 31. oktobra bilo 175 prijava nasilja, a 135 je bilo nad ženama“.

Na tribini o položaju žena u društvu video porukom obratila se narodna poslanica Ivana Popović, dok je na isti našin svoje izlaganje o predstavljanju žena, kao i drugih žrtava nasilja, u medijima iznela novinarka Mirjana Čvorić.

Kako se žene u selu bore sa nasiljen u porodici predočila je Vesna Melezović, predsednica lozničkog Crvenog krsta, a prof. Marica Popović, predsednica Odbojkaškog udruženja „Smajl“, govorila je o ženama u sportu.

Član Gradskog veća, dr Biljana Filipović, predstavila je Strategiju za period 2023 – 2026. godine, čiji je cilj zaštita žena, a koju treba da verifikuje lokalna samouprava.

Grad Loznica godinama unazad preko Kancelarije za mlade, u saradnji sa civilnim sektorom obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, realizujući aktivnosti sa ciljem podsticanja žena koje su žrtve nasilja da to prijave, ali i mladih da to isto učine.

„Ovakve tribine treba da posluže i ohrabrivanju mladih da prijave nasilje i u porodici i van nje“, kaže Bojan Lučić, koordinator Kancelarije za mlade.

Današnjom tribinom započela je akcija „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja se završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

U celom svetu, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Pokrenule su ga aktivistkinje na inauguracijskom Women’s Global Leadership Institutu 1991. godine, a nastavlja da ga koordinira Centar za žensko globalno liderstvo. Pojedinci i organizacije širom sveta koriste ga kao organizacionu strategiju kako bi pozvali na prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama.

U Srbiji 1 od 3 žena preživljava neki vid torture, svaka treća trpi fizičko, a svaka druga psihičko zlostavljanje. Procenjuje se da oko 60 odsto žena i devojčica u svetu trpe nasilje i žrtve su fizičkog i psihičkog zlostavljanja.