U Loznici nizom akcija obeležen Svetski dan dijabetesa

Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, u Loznici je obeležen nizom akcija namenjenih građanima. U organizaciji Savetovališta za dijabetes i Preventivnog centra lozničkog Doma zdravlja, aktivnosti su počele 1. novembra kada je u Domu penzionera za najstarije sugrađane organizovano merenje glikemije, dok je narednog dana akcija održana ispred ambulante u Banji Koviljači.

Danas (14.11.) akcija je najpre održana za zaposlene u Gradskoj upravi, a zatim i na platou ispred Vukovog doma kulture gde je preko stotinu građana iskoristilo priliku da proveri vrednosti šećera u krvi. Sem toga, svi zainteresovani mogli su od dr Miloša Radojčića da čuju savete za prevenciju dijabetesa kao i preporuke na koje simptome treba da obrate pažnju kako bi se na vreme javili lekaru.

Akcije će biti nastavljene i narednih dana, već u sredu, 16. novembra za zaposlene u kompaniji Adient a u četvrtak, 17.novembra u Udruženju invalida.

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa se obeležava svake godine 14. novembra, na rođendan Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin. Predstavlja najveću svetsku kampanju usmerenu na podizanje svesti o dijabetesu.

Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javnozdravstveni problem.