Svečana akademija – Dan škola koje nose Vukovo ime

Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture pet lozničkih škola koje nose Vukovo ime obeležile su 8. novembar, Dan škole.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici gradskog rukovodstva, predstavnik Ministarstva prosvete, direktori škola, nastavnici, učenici i njihovi roditelji, kao i prijatelji i donatori škola. Čast da se obrati prisutnima u ime svih direktora, pripala je Darku Nestoroviću, direktoru Gimnazije.  

“Iza svih nas su dve, a možemo slobodno reći i tri pune godine rada pod posebnim, izmenjenim i otežanim uslovima rada, gde smo svi zajedno, profesori i naši učenici pokazali odgovornost, profesionalnost i jedinstvo u savladavanju svih prepreka koje su se našle ispred nas. Uz pomoć i podršku Gradske uprave i Ministarstva prosvete, prebrodili smo sve. Po uspesima koje su postizali naši đaci, u poslednje tri godine, na svim nivoima takmičenja, od opštinskog, pa do republičkog, uzimajući u obzir i pojedinačne školske uspehe i postignuća učenika svih škola na  teritorija naše lozničke opštine, kao i rezultate upisa na različite fakultete Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i šire, reklo bi se da  naša sklonost ka uspesima i navika da ih postižemo, nije  bila manja nego inače. Čestitam svim učenicima i njihovim nastavnicima-mentorima na nesebičnom radu, trudu i postignutim rezultatima. Svi smo izuzetno ponosni! “ – rekao je Nestorović.

U ime Grada i gradonačelnika, Dan škole je direktorima, učenicima i nastavnicima čestitao Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika.

On je podsetio na sve ono što Grad čini i ulaže u obrazovnu infrastrukturu navodeći šta je do sada urađeno u Vukovoj spomen-školi u Tršiću, osnovnim školama „Vuk Karadžić“ u Loznici i Lipnici, kao i Osnovnoj muzičkoj školi.

“ Loznica ima 14 osnovnih i matičnih škola, 28 izdvojena odeljenja, jednu osnovnu muzičku i četiri srednje škole. To je ukupno 47 prostora, zgrada u kojima se odvija nastavni proces, jedna ozbiljna obrazovna infrastruktura. Zato je neophodno u budžetu obezbediti sredstva da sve to dobro funkcioniše. Ukupno planirani tekući prihodi za 2022. godinu su oko tri milijarde i osam miliona dinara. Od toga, za funkcionisanje predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, neophodno je oko 630 miliona. Ako tome dodamo novac za Centar za talente, stipendiranje najuspešnijih učenika i studenata, kao i novac za početak izgradnje fiskulturnih sala za gimnaziju i školu u Jadranskoj Lešnici, onda je to iznos od 780 miliona, odnosno 25 odsto ukupnih tekućih prihoda. Nije mnogo, ali nije ni malo “– zaključio je pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Bogat i interesantan program u sklopu svečane akademije pripremili su učenici svih pet škola a veče su muzičkim nastupom upotpunili učenici Muzičke škole.