Iz Loznice vozom do centra Beograda

Početkom oktobra stvoreni su uslovi za direktnu železničku liniju Beograd – Ruma – Loznica – Mali Zvornik, što je bio povod za sastanak između menadžmenta “Srbija voza” i predstavnika lokalne samouprave.
Najpre je bilo reči o rekonstrukciji pruge 2018. godine, kao i radovima na relaciji Beograd- Ruma, koji su uticali na smanjenje broja putnika koji su birali voz kao prevozno sredstvo, posebno ka Beogradu i Novom Sadu, gradovima prema kojima Lozničani najčešće gravitiraju. Utvrđeni su problemi iz ranijeg perioda, kao i dalji planovi i zadaci koji će biti realizovani, a za koje će železnica imati punu podršku Gradske uprave.

U nastavku sastanka Marko Đukić, direktor Sektora za saobraćajno-komercijalne poslove, istakao je da je ključna prednost železnice nad drumskim transportom manje saobraćajnih gužvi, kao i povoljnije i komfornije putovanje za putnike.


Predsednica Skupštine napomenula je da je saradnja grada sa železnicom veoma dobra i da će ona da se nastavi još intenzivnije uz obostrani interes, a to je prevashodno dobrobit građana.


Manojlović je podsetila da se privredna klima u Loznici od 2018. godine, kada je rekonstruisana pruga, znatno izmenila, od kompanija koje su bile u povoju a sada u punom kapacitetu, do velikih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuju, te bi železnički transport putnika značajno rasteretio drumski saobraćaj, a poseban akcenat je stavila na upotrebu železnice u turističkoj ponudi Podrinja.


Na sastanku su zatim bile razmatrane mogućnosti za medijsku kampanju u kojoj bi podsetili sve građane na prednosti putovanja vozom, te dogovoreni dalji koraci u implementaciji zadatih ciljeva.


Od polovine decembra krenuće se sa novim redom vožnje, tako da će putnički voz iz Loznice za Beograd polaziti u 7.20 časova, dok je povratak planiran za 14.50 časova. Cena vozne karte je po rečima predstavnika Srbija voza dosta konkurentnija od cene autobuske karte,a predviđene su takođe i povlastice za đake, studente, maloletnu decu. Putnici na ovoj relaciji putuju u komfornim dizelmotornim vozovima i takođe imaju besplatnu wifi konekciju
Pored prodajnih mesta i kartomata, putnici vozne karte mogu kupiti i putem aplikacije na www.srbijavoz.rs i putem mobilnih telefona, besplatnim preuzimanjem aplikacije na Google Play i App Store. Elektronskom kupovinom voznih karata, putnici ostvaruju popust od 5% na ukupnu cenu karte, a tu je i niz drugih popusta i pogodnosti za korisnike železničkog saobraćaja.