LoRa sistem za uštedu energije i sigurnost građana Loznice

Sistem baziran na LoRa tehnologiji predstavlja preduslov za kocept „pametan grad“, kojim je prevashodno predviđena ušteda energije ali i poboljšanje kvaliteta života u gradu. Ovom modernom javnom uslugom, koja će uskoro biti standard i implementirana u drugim gradovima Srbije, upravlja Grad Loznica.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, objašnjava da je gradsko rukovodstvo godinama unazad tražilo rešenje kako da se smanji potrošnja električne energije za uličnu rasvetu.

„Pre tri godine se gradonačelnik, na osnovu razgovora sa stručnim ljudima, opredelio za zamenu natrijumovih i živinih sijalica takozvanim „pametnim svetiljkama“ kojima se može upravljati preko LoRa telekominikacione mreže… Svi znamo da je resorno ministarstvo dalo nalog da se štedi na električnoj energiji, posebno kada je u pitanju javna rasveta, a ovo samo govori da smo mi LoRa sistemom na jedan bezbolan tj. neškodljiv način došli do rešenja kako da štedimo“, rekao je Đokić i dodao da ovo samo govori koliko je Loznica bila ispred ostalih i koliko su oni koji vode ovaj grad daleko razmišljali.

Tokom predstavljanja LoRas sistema Jerotija Matić, stručni saradnik na projektu, istakao je da pored  kontrole rasvete, sledi i implementiranje modula za  video nadzor, kojim će biti obuhvaćene najfrekventnije lokacije u gradu, a potom i kamere na ulazima u Loznicu, koje će pratiti brzinu kretanja automobila.

Kontrolni centar smešten je u gradskoj Komunalnoj policiji.