Obeležena 212. godišnjica od Boja na Loznici

Ceremonija obeležavanja 212 godina od Boja na Loznici održana je ispred kapele u kojoj počiva vojvoda Anta Bogićević, gde je nakon parastosa palim junacima, usledilo  polaganje venaca predstavnika rukovodstva grada, OŠ Anta Bogićević,  Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i Centra za kulturu Vuk Karadžić.

Osvrćući se na istorijske podatke pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, napravio je paralelu u borbama pre 212. godina i danas.

“Loznica je 1813. godine, posle smrti Ante Bogićevića, ponovo došla u Zvornički sandžak, odnosno Bosanski pašaluk, to je trajalo do 1833. godine kada je Miloš Obrenović, prisjedinio Kneževini Srbiji i formirao Podrinjski okrug, gde je Loznica bila centar. Danas, 212 godina posle toga, mi se borimo da Loznica opet bude centar Podrinjskog okruga i ja se lično nadam da će tako i biti”, zaključio je Đokić.

Upravnik Muzeja Jadra, istoričar Goran Vilić, po tradiciji održao je istarijski čas.

Obeležavanje godišnjice Boja na Loznici organizovali su Grad Loznica, Crkvena opština staroloznička i Centar za kulturu “Vuk Karadžić”.