Uhapšen bivši starešina lozničke policije: Sumnja se u zelenašenje

M. M., nekadašnji šef Graničnog prelaza Mali Zvornik, prema BiH, bivši pomoćnik komandira PS Loznica, sada policijski oficir u Graničnoj policiji MUP Srbije u Malom Zvorniku, uhapšen je juče (četvrtak). Lisice na ruke stavili su mu pripadnici Sektora za unutrašnju kontrolu MUP Srbije.

Sumnja se da su, zloupotrebaljavajući teško stanje jednog čoveka, uzeli oko 1,5 miliona dinara više od para kojima su ga „pomogli“. Mnogi policajci su se žalili da su anonimno prijavljivani i, ni krivi ni dužni, žigosani od te trupe i to godinama.

– Za nas ovo nije nikakvo iznenađenje – kažu nam upućeni sagovornici iz Malog Zvornika, ne samo iz reda policije. – Ova imena vezuju se i za druga krivična dela, od krijumčarenja roba preko Drine i Drinskog jezera do krijumčarenja ilegalnih migranata . – To se odvijalo, nažalost, godinama kao neka vrsta „porodičnog biznisa“. Imali su u svojim redovima i srodnicu koja im je javljala raspored patrola šta se i gde sprema da preduzme.

Ne tako davno zapaljena je okućnica časnom policajcu Granične policije u selu Crnča, između LJubovije i Malog Zvornika, jer je, pored ostalog, udario u pomenuti „porodični klan“, tako što je zaustavio krijumčarenja i to ona od velike vrednosti. Porodica D. T. je poznata i po krijumčarenju roba sa proizvođačima tekstila iz Raške oblasti. Zbog jednog „pada“ velikog tovara tekstila došlo je do velikih problema. U to vreme teško je krvavo premlaćen najstariji ukućanin dok se vraćao uveče kući iz komšiluka. Po jednima to je odgovor od partnera iz Raške oblasti što neće da naknade štetu zbog „pada“ robe, za transport robe za koji su specijalno garantovali i što se u ovom „poslu“ posebno i jako skupo plaća, a porodica je za napad optužila policajce.

Uhapšeni zet i šurak će, po svoj prilici, tokom istrage zato biti „pročešljani“ i za druga krivična dela o kojima se odavno, poluglasno priča u krugovima časnih policajaca i starešina. Sada uhapšeni „dvojac“ izbegavao je, navodno, odgovornost zahvaljujući dobrim vezama sa nekima koji to ne bi smeli da pomažu i da podržavaju takve, i koji su, u međuvremenu, otišli na marginu u policiji i u jednom od njenih reprezentativnih sindikata. Otvara se i pitanje ko stoji iza paljenja imovine pomenutog časnog policajca u selu Crnča.

V.M.