U lozničkoj crkvi Murat postao Toma

Turčin iz Istambla,Murat Denis, od juče je pravoslavac. Kršten je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg i dobio je ime Toma, što je i bila njegova želja.Zna da je tom ime i jednog od Hristovim apostola.


Krstio ga je starešina tog hrama, prota Slaviša Marković, a kumovao je veroučitelj Dušan, koji predaje u lozničkoj Sredenjoj školi „Sveti Sveta“.Mjurat, sada Toma, zaposlen je u firmi „Adient“ u Loznici, već nekoliko godina, gde je omiljen i cenjen i kao radnik i kao čovek.


-Ovo je moja davna želja -rekao je Toma Denis. -Posećivao sam mnoge hramove, i pravoslavne i katoličke, u svetu gde sam radio.Bilo je reči i da postanek katolik, ali je u moj duši prevagnulo pravoslavlje.Nisam tek tako kršten, već sam se za ovaj čini, koji nije samo svečan i formalan, odavno pripremao.Uverili su u to i ovdašnji sveštenici pre nego što su odredili da krštenja.
Pravoslavlje je, kako kaže Toma, „i samom nazivu prava vera“ i dodaje:-E, ta prava vera je , sada, moja vera i nosim je, s ponosom i zadovoljstvom, u svojoj duši. Osećam kao da sam od ređenja pravoslavac, a zanimljivo je da sam 1993 rođen na Krstovdan, uoči Bogojavljenja(18. Januara).


Murat, a potom Toma, „upijao“ je svaku reč sveštenika i đakona, dok je trajalo krštenje, sa blagim osmehom, usijanim očima, doživljavao je svaki deo tog lepog obreda.Kad je krštenje završeno, kaže, osećao se, kako kaže, „uzvišeno, ali i odgovorno i savesno preme veri Isusovoj“.Na kraju kršetnja i sam je počeo da ponavlja reči amin, amin, amin.


Toma još uvek slabo govori srpski jezik, ali neumorna ga uči i obećava da će, u skoro vreme, biti kadar da i sam peva delove službe u crkvi u kojoj je kršten, ali i drugih hramovima koje bude posećivao“.

V.Mitrić