Sajam roditeljstva u Loznici

U Loznici je, u subotu 1. oktobra, održan Sajam roditeljstva u vrtiću ,,Čarolija” (PU Bambi), u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grada Loznice. Ovo je četvrti Sajam roditeljstva koji je održan u okviru Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koji se realizuje uz podršku Svetske banke.

Sajam roditeljstva svečano su otvorili dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika grada Loznice. Oni su ovom prilikom istakli da Ministarstvo prosvete, nauke, i tehnološkog razvoja i lokalna samouprava grada Loznice dele iste vrednosti i posvećenost unapređenju kvaliteta i dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu.

„Danas smo ovde sa zajedničkim ciljem da i na ovaj način pružimo podršku porodicama sa decom i doprinesemo razvoju svesti o značaju rane inkluzije i uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Sajam roditeljstva je primer novog načina komunikacije roditelja sa institucijama na lokalnom nivou i način unapređivanja te saradnje.
U toku dana, roditelji će imati priliku da kroz interesantne edukativne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine i da saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece. Takođe, imaće priliku da se informišu o podršci koju porodicama sa decom pružaju lokalne institucije i udruženja.“ rekao je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Milan Pašić.

Posetioci sajma, roditelji sa decom, imali su mogućnost da na jednom mestu dobiju sve informacije o vidovima podrške koje pružaju lokalne institucije grada Loznice, kao i da saznaju nešto više o svojim pravima i načinu njihovog ostvarivanja. Učešćem u projektnim aktivnostima, zajedno sa decom, roditelji su imali priliku da osnaže svoje roditeljske kompetencije i da se upoznaju sa veštinama kojima podržavaju srećan i zdrav rast i razvoj svojih mališana.

Posebna pažnja, tokom Sajma, posvećena je porodicama iz osetljivih socijalnih grupa, kroz njihovo informisanje o mogućnostima za ravnopravno uključivanje dece u predškolsko obrazovanje i vaspitanje. Ovim povodom pomoćnik gradonačelnika grada Loznice, Ljubinko Đokić rekao je: „ Grad Loznica kontinuirano i planski radi na poboljšanju uslova za najmlađe sugrađane, kako kroz ulaganje u obrazovanje, tako i kroz ulaganja u infrastrukturu. Sajam roditeljstva je prilika da se ukaže na važnost ranog uključivanja sve dece u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja, kao i da se unapredi direktna komunikacija i saradnja roditelja i ustanova na lokalu.“

U okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, realizuje se izgradnja, dogradnja i adaptacija objekata predškolskih ustanova širom Srbije, čime će se obezbediti ukupno 11000 novih mesta za predškolce. Jedan od takvih objekata se nalazi i u Loznici, i njime će biti obezbeđeno oko 270 novih mesta za mališane iz ovog grada.
Pored povećanja obuhvata dece, podrške implementaciji novih Osnova programa, obučenih i kompetentnih vaspitača, projektom su obezbeđeni i grantovi za 34 lokalna programa, kojima se unapređuje intersektorska saradnja u oblasti inkluzije dece predškolskog uzrasta i podrške porodicama sa malom decom.