Otvoren Balkan: Loznica primer koncepta „Pametan grad“

Juče je u hotelu “Fruške terme“ u Vrdniku, održan XII Dunavski biznis forum, u okviru kojeg je organizovan panel pod nazivom Otvoren Balkan – Otvoreni gradovi.


Na temu pametnih gradova govorili su dr Zoran Milivojević, karijerni diplomata, prof. dr Johan Solgruber, Odeljenje za komisiju pri Evropskoj komisiji, Robert Lihtner, Kancelarija za Dunavsku strategiju u Beču pri Evropskoj komisiji, Milorad Radojević, član Gradskog veća Novog Sada, resorno zadužen za privredu. Moderator panel diskusije bila je prof dr. Mirjana Kranjac, dok je jedan od panelista, ispred lokalnih samouprava regiona, koje su predstavljene kao pozitivni primeri, bio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Đokić je preneo učesnicima panela korake koje Grad Loznica primenjuje u konceptu „Pametan grad“, kroz upotrebu informaciono-komunikacione tehnologije za prikupljanje podataka i uvida u realnom vremenu, radi pružanje određenih važnih usluga i rešavanje gradskih problema.


„Izdvojili smo sredstva za nadzorni centar kako bi implementirali Smart city! Prvi i najočigledniji element pametnog grada je Pametna LoRa ulična rasveta, u LED tehnologiji. LED je došao do nivoa gde je moguće obezbediti veću osvetljenost uz nekoliko puta manju potrošnju električne energije. Uz dodatak „pameti“, ta potrošnja dalje pada, jer je moguće u prvom redu programirati vremenski prema dužini dana/noći. U neko doba noći možemo programirati sistem da radi na 20-30% snage. Kontrola osvetljenja i programiranje je moguća na nivou pojedinačne lampe, strane ulice, cele ulice, pojedinih naselja, saobraćajnica i, naravno, celog Grada. Planiramo u narednom periodu da uz pomoć LoRa sistema vršimo očitavanje potrošnje vode na vodomerima, a na isti način možemo dobiti i informacije o broju slobodnih parking mesta. LoRa sistem daje mogućnost kontrole nivoa vodostaja, što je od vitalnog značaja za sprečavanje poplava “, rekao je pomoćnik gradonačelnika.


Zaključak ove panel diskusije je da lokalne samouprave digitalizacijom i upotrebom informacionih tehnologija mogu stvoriti ambijent za efikasno rešenje u otklanjanju preovlađujućih problema u gradovima i regijama.


Organizatori Dunavskog biznis foruma su: Media invent, Unija poslodavaca Srbije, Institut evropskih regiona iz Salzburga i Evropsko udruženje razvojnih agencija (TERIS), Slovenija, uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizma i PK Srbije.