Opštinska uprava privodi kraju procedure za obnovu kuće porodice Ametović

Opština Mali Zvornik intenzivno radi na sprovođenju niza neophodnih administrativnih procedura s ciljem da što pre započne sanaciju i rekonstrukciju kuće porodice Ametović u Radalju, koja živi u veoma lošim uslovima, usled kojih je, spletom nesrećnih okolnosti, proteklog petka smrtno stradao devetogodišnji dečak, jedno od četvoro dece Ametovića.

Uporedo s tim lokalna samouprava pokrenula je akciju za prikupljanje novčane pomoći porodici i danas je izmirila dug za utrošenu električnu energiju članova ove porodice, kako bi im Elktrodistribucija ponovo uključila struju.

Prema rečima predsednika opštine, Zorana Jevtića, sinoć u 21.30 časova dobijena je građevinska dozvola po projektu za obnovu porodične kuće Ametovića.

Sledeći korak je da Centar za socijalni rad iz Malog Zvornika u toku dana podnese zahtev opštini za pomoć porodici Ametović, na osnovu kojeg će za ovu namenu iz budžeta lokalne samouprave biti isplaćeno 1.000.000 dinara, koji je ranije opredeljen za obnovu kuće ove porodice.

Kako bi navedena sredstva mogla da budu uplaćena Centru za socijalni rad, predstoji niz procedura koje moraju biti sprovedene.

Jevtić je naveo da će građevinski veštak ujutro izaći na lice mesta, odnosno posetiti porodičnu kuću Ametovića i na osnovu zatečene situacije i projektne dokumentacije sačiniti izveštaj i dostaviti ga za dan ili dva nadležnoj opštinskoj komisiji, koja će na osnovu toga i zahteva koji je dostavio Centar za socijalni rad odgovoriti Centru za socijalni rad i uputiti mu predlog za pomoć sa podatkom o iznosu koji je neophodan za obnovu i dogradnju kuće.

Nakon toga, Centar za socijalni rad Mali Zvornik doneće odgovarajuće rešenje koje će poslati opštini.

Predsednik Jevtić se nada da će navedene procedure biti završene do ponedeljka i da će opština nakon toga moći da isplati Centru za socijalni rad opredeljeni iznos od 1.000.000 dinara.

Nakon toga uslediće potpisivanje ugovora između izvođača radova i vlasnika porodične kuće Ametovića o rekonstrukciji i sanaciji kuće.

Jevtić je naveo da procenjena vrednost radova na objektu, prema projektu, iznosi 2.200.000 dinara, ali da će konačni iznos potrebnih sredstava za obnovu kuće biti poznat kada se o tome izjasne izvođač radova i vlasnik kuće.

On je naveo da je uporedo sa pomenutim aktivnostima za pomoć porodici Ametović opština pokrenula i akciju prikupljanja novčanih sredstava od kojih je deo iskorišćen za plaćanje duga ove porodice za utrošenu električnu energiju u iznosu od oko 330.000 dinara.

Navedeni iznos uključivao je dug za utrošenu struju od oko 105.000 dinara, naknadu za neovlašćenu potrošnju zbog samovlasnog priključenja nakon obustavljene isporuke električne energije od strane EPS-a, u iznosu od oko 160.000 dinara i troškove novog priključenja na elektrodistributivnu mrežu u iznosu od 65.000 dinara.

Deo računa za struju porodice Ametović plaćen je iz sredstava koje je prikupila Predškolska ustanova „Crvenkapa“, iz priloga zaposlenih i sugrađana, u iznosu od 171.000 dinara, dok je ostatak duga plaćen novčanim prilogom koji su sakupili lokalni fukcioneri, članovi Opštinskog veća, odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik i zaposleni u Opštinskoj upravi, institucijama, ustanovama i javnim preduzećima na području malozvorničke opštine.

Inače, u svim ustanovama javnog sektora u opštini, a od jutros i u Opštinskoj upravi u Malom Zvorniku, u hodnicima na vidnim mestima postavljene su kutije za prikupljanje novčanih priloga za pomoć porodici Ametović.

Predsednik Jevtić pozvao je sve sugrađane na solidarnost, da se odazovu akciji i izdvoje koliko mogu novčanih sredstava koja će preko Centra za socijalni rad biti upućena za pomoć porodici u obnovi kuće i za ostale potrebe.

Pored svega navedenog, opština Mali Zvornik će članovima porodice Ametović obezbediti privremeni smeštaj u stambenoj jedinici Osnovne škole „Stevan Filipović“, u Radalju, u kojem će ukoliko budu želeli moći da borave dok traju radovi na obnovi kuće.

Predsednik opštine saopštio je da je povodom toga direktora ove škole, Milana Markovića, zadužio da obezbedi krečenje stana i uređenje kupatila kako bi porodica mogla da se useli kada počne rekonstrukcija kuće, navedeno je na sajtu Opštine.