U Tršiću u nedelju kampanja upisa u Registar davalaca matičnih ćelija

Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, pokrenuo je nacionalnu kampanju “Osloni se na mene” kako bi se povećao broj upisanih davalaca u Registar i podigla svest javnosti o značaju postojanja samog Registra.

Dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi, napominje da, pored Beograda, predstavnici Registra sprovode kampanju i u ostalim gradovima širom Srbije, a sada je na redu Tršić – Loznica.

“Uz ogromnu posvećenos Službe za transfuziju krvi Loznica i dr Jasmine Rangelov Kulezić, Lozničani čine veliki deo baze Registra. Sigurni smo da će i dalje biti tako.” – kaže dr Blagojević.

“ U nedelju 18. septembra od 12-17h časova tokom Vukovog sabora, Lozničani će imati priliku da se infomišu o značaju postojanja nesrodnih davalaca u našem Registru, kao i da pristupe Registru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Akcija će se održati u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv akutnih leukemija “Leuka” , kao i sa organizatorima manifestacije Vukov sabor i Crvenim krstom Loznice.” – najavila je dr Blagojević.

Da bi se za što veći broj naših bolesnika pronašao odgovarajući davalac, potrebno je najmanje 100.000 prijavljenih davalaca u nacionalnom registru, a trenutno je taj broj oko 11.500 upisanih. O efektima nacionalne kampanje, sa ciljem da približi značaj povećanja broja nesrodnih davalaca u Registru, dr Blagojević ističe da, iako kampanja traje svega nekoliko meseci broj novoprijavljenih davalaca raste, što govori u prilog tome da rade pravu stvar.

“Za tri meseca je upisano više od 1500 novih davalaca, a to je do skoro bio neki trogodišnji prosek prijavljenih. Što je više upisanih u Srbiji, to su veće šanse da se podudarni davalac nađe u granicama naše države. Pozivamo Lozničane da dođu u nedelju u Tršić, daju jednu epruvetu krvi, upišu se u Registar i pokažu svoju humanu i ljudsku stranu” – apeluje dr Glorija Blagojević.