DA „MEĐAĐI“ protiv zloupotrebe dece u političke svrhe: Zbogom „Brozovoj“ zaostavštini

U sedištu Dečje ambasade „Međaši“, u istoimenom selu kod Bijeljine, čija je „zona odgovornosti“, već 33 leta čitava planeta, organizovan je okrugli sto na teme „Deca u interesu političara -ne, politika u interesu dece -da“ i „Bez mira i dece sve je ništa -mirt i deca su sve“, koja je okupila mališane, njihove roditelje, predstavnike SPC, IVZ i Rimokatoličke crkve, humanitarne pregaoce i borce za dečja prava, ugledne advokate i druge pravnike, intelektualce javne i kulturne radnike…

-Svi mi smo deca Božja, što znači da treba da se slažemo, da zajednički gradimo bolji svet i za nas i za mlada pokolenja, a deca, dok ne odrastu, ne mogu ni za šta da budu kriva, već, mi odrasli, ako im ne posvećujemo dužnu pažnju -poručili su verski predstavnici imam Husen Hodžić i sveštenici SPC  prota Stanko Vasić iz Draginca, kod Loznice, i  njegov otac Mladen iz  Semberije.

Verski predstavnici, kao i drugi učesnici skupa,  naglasili su da, svim srcem, podržavaju inicijativu da se dece, ni na koji način, ne zloupotrebaljavaju u političke svrhe.Verujući ljudi, naglašeno je, ako su to u istinskom smislu, nikada neće da čine zla.Velikim aplauzom, pozdravljeno je izlaganje Vladimira Mitrića, potpredsednika Kolegujama DA „Međaši“, inače dopisnog  člana SKANU,  koji je rekao da je „živa istina da u minilom ratu niko od istinskih vernika nije činio zločine, već samo oni koji su to glumili, zloupotrebljavali na najcrnje načine, što će vreme da pokaže i kako i zahvaljujući kome“.

Generacije i generacije nas vaspitavane su i učene da se, recimo, „Tito voli, više od mame, tate i mlađeg brata“, kao da je „ljubičica plava“ – rekao je Mitrić. -Gde su ti silni pedagozi, prosvetni radnici, psiholozi, sociolozi da kažu koliko je to štete nanelo.Nije ni čudo šta nam se dešavalo, ali to treba da bude nauk za sva vremena.Političari neka ne zloupotrebaljavaju decu.I u prošlosti i danas mogu da vide da su oni koji najviše zloupotrebaljavaju decu bili ili jesu najveći diktatori i autokrate.Što manje zloupotrebe dece,na boljem smo putu demokratije.To političarima mora i treba da bude jasno.


Dovoljno je, rekao je Mitrić, da se držimo svetih knjiga, od Biblije do Kurana, i da shvatimo da je, u njihovom središtu, propovedanje ljubavi, „što treba da nas spaja, a ne da razdvaja do čak, nekad, neslućenih razmera, „ali samo zato što se, u ime vere i naroda, upetljaju oni kojima je do toga stalo kao do lanjskog snega“.


Humanista sveta, Dušan Tomić, generalni sekretar i osnivač DA „Međaši“, poručio je da „nikakvo zloupotrebljavanje dece ne dolazi u obzir, jer je to, pored ostalog, greh po ljudskim i Božjim zakonima“.


-Dece se sete, uoči izbora, kao i njihovih roditelja, a onda ih ona ne interesuju, već na njihovim osnovnim potrebama za rad, školovanje i život uzimaju „maržu“ -kaže Tomić. -Krajnje je vreme da im kažemo „dosta“ i to činimo sa ovog mesta svim srcem, snagom, ali i imenom i delom naše organizacije koja je ostala stamena skoro tri i po decenije, ne popuštajući svetu odraslih da varaju svet dece, a da se to bar ne zna.


Mir, mir i samo mir, po rečima dečje ambasadorke Mišel Mišković, jedna je od poruka tog skupa, koju je uputila u ime svojih vršnjaka.

Autor: Vladimir Mitrić