Podignut spomenik Šabanu Šauliću u Šapcu: Vratio se u rodni grad

Šaban se, ovim spomen obeležjem, vraća u svoj grad, u vreme svojih početaka. U grad koji je svim srcem voleo i na koji je bio ponosan, poručila je, Gordana Šauilić, supruga pokojnog „kralja narodne muzike“, zahvalivši se svima koji su doprineli da zasluženo njen muž dobije ovaj lepi beleg na početku Mačvanske ulice, kod stare Autobuske stanice, nedaleko od njegove rodne kuće.

 Gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić, koji je, sa Šabanovom  udovicom, otkrio spomen znamenje kazao je da je „Šabac bio i ostao ponosan na Šabana, velikog umetnika, zvezdu na muzičkom prostoru, ne samo nekadašnje SFRJ i Srbije, čije su pesme bile drage i onima koji nisu bili skloni toj vrsti muzike“.

   – Imao je neku posebnu emociju, uz prelep glas, po čemu je ljudima „ulazio u dušu“, a pevao je, narodski rečeno, od srca i svim srcem i sngom svojo -kazao je dr Pajić. Šaban je jedan od najznamenitijih Šapčana i zaslužio je ovakvo spomen obeležje o čijem smo se podizanje mi iz lokalne vlasti sa Gocom i njenim najmilijim lako dogovorili. I današnji  dan svedoči radost svih Šapčana što je, na neki način, Šaban opet sa nama, ne samo sa pesmom.

   Zane Šaulić, Šabanov rođak iz Loznice, koji je i rođak Sinana Sakića, kaže da je velika radost i u Loznici, gde je Šaban, u mladosti,boravio često, a jedno vreme  igrao fudbal u ovdašnjem „Poletu“.Po njegovim rečima Šaban je bio i ostao, ne samo kralj narodne muzike, „već ljudina za pamćenje“.

Raduje se, sigiran, sam, danas, i Šaban i njegovi divni roditelji i drugi preci, koji su verovali, svim srcem, u njega kaže Šaulić.

 UZ Šabove pesme od „Dva goluba bela“  do „Srce moj deli se na dvoje“ pa redom. Na svečanosti je bila, pored supruge, Šabanova kćerka Ilda, mnoge kolege sa estrade, mnoštvo Šapčana i stanovnika okolnih mesta.

 V.Mitrić