Umro Nemac koji je manastiru Soko darivao ogroman pozlaćeni krst: Žalio zbog stradanja Srba

U Nemačkoj, u Gihfornu,  je umro Horst Vrobel(87), vlasnik najvećeg internacionalnog muzeja vetrenjača i vodenica na svetu, veliki prijatelj nedavno  upokojenog episkopa šabačkog Lavrentija, koji  je  više od dve decenije bio na čelu zapadnoevropske eparhije.

Vrobel, na jubileju vladike Lavrentija Foto: privatna arhiva

Vladika i Vrobel su se davno upoznali i sprijatelji, pošto je episkop osveštao kopiju ruske vetrenjače „Nataša“.Bili su nerazdvojni prijatelji.Vrobel  je na svoje imanje uvrstio i vodenicu „Milica“ iz Kržave, kod Krupnja, episkovog zavičaja.

Kopija ruske brvnare na Vrobelovom imanju Foto: privatna arhiva

Na svom imanju  Robel je  izgradio i  kopiju najlepše ruske crkve brvnare, koju je, u prisustvu vladike Lavrentija, ali i najviših predstavnika ruske države osveštao tadašnji   moskovski  i patrijar cele Rusije  patrijah Aleksij Drugi.

-Najiskrenije žalim što je srpski narod nevin postradao i pretrpeo velike materijalne štete tokom NATO bombardovanja Srbije -rekao je Vrobel, koji je na godišnjicu NATO agresije, 24 marta,  darovao veliki pozlaćeni krst, koji je osveštao patrijarh Pavle, koji je postavljen na sami vrh nekadašnjeg Soko grada, iznad manastora koji je vladika lavrentije posvetio svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.

Vorbel sa Cvetojevićem Foto: privatna arhiva

Sreten Cvetojević, profesor iz Ljubovije, inače policajac u penziji, koji je, od početka izgradnje manastira Soko, bio uz vladiku Lavrentija i pomagao mu koliko god je mogao, kaže da je dobro upoznao Robela, „koji je obožavao episkpopa Lavrentija, kao duhovnika i čoveka širokog srca, punog ljubavi i pozitive energije“.

 -Vrobel je, inače, došao iz Istočne Nemačke u Zapadnu Nemačku sa jednom torbom i napravio je najveći internacionalni muzej vetrenjača i vodenica, a vladika Lavrentije je krenuo iz rodne Bogoštice, kod Krupnja, i postao, ne samo jedan od najugledniiji arhijereja u čitavom svetu, već i građanin sveta -priča Cvetojević. -To ih je, na neki način, pored ostalog spajalo.Odlično su se razumeli, poštovali i voleli do kraja života.Robel je na proslavi pet decenija arhijerejskog staža vladike Lavrentije, rekao da je ponosan što je prijatelj čoveka, „koji je gorostas u svakom pogledu“.                   

Vladika Lavrentije je Vrobela odlikovao Ordenom vladike Nikolaja, najvećim uzdarjem eparhija šabačke i valjevke.Robel će biti sahranjen u petak na groblju u gradu gde je stvorio velika dela.

krst na vrhu Soko grada Foto: privatna arhiva

Antrfile

PANAGIJA

   Priča se da  Vrobel, davno, požalio episkopu Lavrentiju da mora na tešku operaciju od čijeg ishoda mu zavisi život.Lavrenije mu je rekao da će da se moli za njegovo zdravlje, skinuo je sa sebe panagiju i poklonio prijatelju. Posle izvesnog vremena, priča se, Nemac je izvadio nalaze, pred operaciju, ali se pokazalo da su sasvim u redu i da nema potrebe za hiruškom intervencijom….