U Kostajniku kod Krupnja: Jubilej lepe bogomolje

  U selu Kostajniku, kod Krupnja, proslavljen  je jubilej, 10 godina od oštećenja hrama posvećenog svim svetima, koji je osveštao episkop sabacki Lavrentije.  Reč je o replici drevne crkve brvnare u Dobrom potoku kod Krupnja u okviru divnog duhovno kulturnog i istorijskog kompleksa koji je podigao prota Aleksandar Đurđev.

Foto: Vladimir Mitrić

Baš ovaj vredni, daroviti i obrazovani sveštenik, rođen u Parizu, osmislio je i  dao najveći doprinos da bogomolja bude podignuta uz pomoć meštana  i dobrotvora Rađevaca koji ne žive u zavičaju, poput  Zorana Markovića  i rađevskih unuka poput, akademika Miloša Dragova Markovića, čija je majka Rosa Krupanjka, a njeni koreni su iz Kostajnika.

Foto: Vladimir Mitrić

Svetkovina je protekla lepo, a pored bogosluženja , družili su se meštani i njihove komšije, kumovi i prijatelji koji žive van Rađevine.

Foto: Vladimir Mitrić

 U Kostajniku je nekad bilo 300 rudara dok rudnici antimona nisu napušteni. Sada selo ima oko 100 policajaca rasutih u Srbiji mnogo više nego što ima stanica u Krupnju. Svi oni su danas verujući ljudi i često dolaze u hram kao i drugi njihovi zemljaci ili zeme kako oni vole da kažu.

 V.Mitric