Tri medalje za učenike iz Srbije na informatičkoj olimpijadi – Jedna za Lozničanina

Juniorska balkanska informatička olimpijada (Junior Balcan Olympiad in Informatics – JBOI) održana je u gradu Dorohoj u Rumuniji, od 29. avgusta do 3. septembra 2022. godine. Na olimpijadi je učestvovalo ukupno 47 takmičara iz 12 zemalja.


Četvoročlana ekipa Srbije odabrana je na osnovu niza takmičenja ovogodišnjeg ciklusa, u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Vojislav Andrić, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu osvojio je srebrnu medalju. Jovan Kulezić, učenik osmog razreda OŠ „Anta Bogićević“ u Loznici i Stefan Šebez, učenik osmog razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu osvojili su bronzane medalje. Konstantin Pašić, učenik osmog razreda OŠ „Banović Strahinja“ u Beogradu dobio je pohvalu.

Foto: Društvo matematičara Srbije


Rukovodioci ekipe bile su Marija Tasić – Pedagoški fakultet u Vranju Univerziteta u Nišu i Jelena Matejić – Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu.

U trenutku objavljivanja ove vesti, Vojislav Andrić je upisao drugi razred, a Jovan Kulezić i Stefan Šebez upisali su prvi razred Matematičke gimnazije u Beogradu. Konstantin Pašić sada pohađa prvi razred Računarske gimnazije u Beogradu.

Izvor: Društvo matematičara Srbije