Danas je Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih lica, 30. avgust, dan kome Crveni krst poklanja posebnu pažnju u znak sećanja na nestale osobe u oružanim sukobima, drugim situacijama nasilja, prirodnim nesrećama, ekonomskim i drugim migracijama.

Ovaj dan je prilika da se setimo svih žrtava i da im odamo poštu koju zaslužuju, poručuju iz Crvenog krsta.

Crveni krst Srbije poklanja posebnu pažnju rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja, i ove godine skreće pažnju javnosti da se i dalje, nakon trideset jedne godine od izbijanja ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugolsavije, još skoro 10.000 lica vodi kao nestalo u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji (prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas, traži još 9.876 lica, nestalih tokom ratova 90-ih godina na prosotru bivše Jugoslavije. Od početka 2022. godine, do kraja jula meseca, rasvetljena je sudbina svega 56 lica. Od ukupnog broja nestalih, prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i podacima nadležnih organa u Republici Srpskoj, oko 3.700 lica je srpske nacionalnosti).

Na nivou Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca se takođe već dugi niz godina kontinuirano ulažu napori da se pruži pomoć u uspostavljanju porodičnih veza i traženju nestalih članova porodicama iz migrantske populacije duž migrantskih ruta ka Evropi, navodi se u saopštenju.