Znamenje malom svecu u centru Bijeljine: Svi odbornici za Slobodana

Na sednici Skupštine Grada predsednik Aleksandar Đurđević je podneo inicijativu da se odredi lokacija za postavljanje spomen – biste svirepo ubijenom dvanaestogodišnjem dečaku Slobodanu Stojanoviću.

Slobodan Stojanović je,podsetili su, dvanaestogodišnji dečak koji je svirepo ubijen na početku rata, na kućnom pragu, u selu Kamenica, kod Zvornika, kada se vratio po kućnog psa ljubimca. Novomučenik, Slobodan Stojanović, je na majskom zasedanju Sabora SPC kanonizovan, prkatično upisan u knjigu svetih SPC.



Đurđević je istakao da imajući ovo u vidu spomen-bista ne bi bila namjenjena samo Slobodanu, nego svoj tragičnoj stradaloj deci.

Inače spomenik  će datovati akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i preduzetnik iz Bijeljine, uključujući i postament.Na spomeniku će biti reljef dečku, koji je autoru platila, do dinara, Boračka organizacija RS i jedna anonimna  dobrotvorka, što je samo deo vrednosti monumentalnog spomenik.Mirković, koji je širom Semberije poznat po svojim humanitarnim delima, veliki je dobrotov SPC. Zahvaljujući njemu i bivšem predsdniku BO RS generalu Savčiću, izgradnja spomenika je pokrenuta sa mrtve tačke, pošto je BO RS, u mandatima pre Savčića, potrošila 20 hiljada evra koliko su dobili za spomenik dečaku.

Inicijativa predsednika Skupštine Grada Aleksandra Đurđevića je jednoglasno usvojena. Ostaje da se vidi gde će biti lociran spomen beleg Slobodanu Stojanoviću.

Autor teksta: V.Mitrić