Slava čuvene crkve u Jadru: Iz Lipnice poruke vladike Nikolaja

Crkva posvećena Preobraženju Gospodnjem, jedna od najlepših u Eparhiji šabačkoj, podignuta u selu Lipnici u Jadru, davne 1883. godine, trudomo i ljubavlju prote Vlade Popovića i meštana tog i sela Runjana, Kozjaka, Lipničkog Šora i Grnčare, proslavila je slavu.

I to lepo, svečano, uz liturgiju koju su služili ovdašnji sveštenici i đakoni i pesmu Crkvenoh hora, koje su, kao divna simfonija, učinili duhovni i kulturni događaj još lepšim.

Foto: V. Mitrić


Stigli su, u svoj omiljen, drevni hram, mnogi ljudi koji žive van ovih sela, u Srbiji ali i rasejanju, da slave slavu i da saboruju, kako su decenijama i godinama, činili njihovi slavni preci, koji su se,ovde, krštavali i venčavali, ali i Bogu molili kad je bilo najteže i kad se kretalo u odbranu otadžbine.Odziv za Veliki rat u ovim selima bio je najveći.


-Puna su nam srca, danas, ovako lepo i saborno okupljenima u molitvi i druženju, u crkvi Boga živoga i našoj lepoj porti, gde narod ovde tradicionalno vašaruje -kaže sveštenik Vasilije Vaso Tanasković, starešina hrama. -Služba u ovakvom hramu obavezuje kao i parohijsko delanje u selima koja su i mučenička, i junačka, i viteška i napredna. Divan je ovo kraj i narod.To pokazuje i ova slava, ali i silna dobra dela koja ostavljaju iza sebe.

Foto: V. Mitrić


Ovde ne zaboravljaju da je iz Runjana Anđelija Bogićević, žena čuvenog vojvode lozničkog Ante Bogićevića, koja je rodila Tomaniju Obrenović, suprugu Obrena Obrenovića, brata kneza Miloša, koja je, sa mužem, stvorila moderan Šabac, a njihov unuk, Milan, postao prvi kralj moderne Srbije.Popovići iz ovog kraja, čiji je potomak i prota Vlada, graditelj ovog hrama, davali su sveštenike u 12 generacija, a postoje dokazi u učešću ove loze Kosovskom boju.Iz Runjana, najvećeg sela koje gravitira hramu, su i koreni čuvenog kompozitora Josifa Runjanina, koji je tvorac hrvatske himne „Lijepa naša“, ali i pesama poput one „Rado Srbin ide u vojnike“.


Iz Runjana je i majka danas prve dame Srbije, Tamare Vučić, ali i majke potpredsednice Vlade Srbije, Zorane Mihailović, i ministarke kulture, bivše predsednice Parlamenta Srbije, Maje Gojković.


Lozničanin Zoran Mirković, koji je poreklom iz sela Kozjaka, ostao je privržen ovom hramu kao i novom u tom lepom selu.Zato je ove godine bio i domaćin slave.

Foto: V. Mitrić


-Da se obožimo, umnožimo i složimo želja je srca mog, a poruka našeg svetog vladike Nikolaja. -Baš ovde se nekako divno osećam i verujem u ovlapoćenje ovih reči.Mi Jadrani smo verovali u Boga i kad je to bilo jako, jako opasno.Vera nas je i održala.

Autor teksta: V.Mitrić