Reagovanje u vreme visokih temperatura

Iz Operativnog centra Sektora za vanredne situacije  u Šapcu  upućen je apel lokalnim samoupravama da angažuju nadležne službe u cilju delovanja zbog ekstremno visokih temperatura najavljenih za naredne dane.

Između ostalog, potrebno je angažovati nadležne komunalne službe i omogućiti dostupnost vode za piće i osvežavanje najugroženijem stanovništvu.

U Loznici se, prema već ranije ustanovljenoj praksi, u vreme ekstremnih temperatura ovim pitanjima pristupa planski i sistematski.  Ukoliko  situacija nalaže, u vreme visokih temperatura, u dogovoru sa Javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija, savetima mesnih zajednica, Domom zdravlja i Zdravstvenim centrom, Komunalnom milicijom, inspekcijskim službama, Centrom za socijalni rad  i Crvenim krstom razmatraju se mogućnosti da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji, omogući dostava odgovarajuće količine flaširane vode.

Isto važi i za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama u gradu i kontroli snabdevanja vodom za osveženje iz tri javne česme u centru grada.

Posebno je važno da se pojačaju preventivne mere zaštite od požara na otvorenom, naročito u šumskim gazdinstvima, napominju iz Sektora za vanredne situacije.