Multimedijalna kolonija u Tršiću: Ratarske sveće kao inspiracija za skulpturu

Ovogodišnja Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija završena je izložbom radova, koja je otvorena u subotu, 23. jula 2022. godine na Saborištu u Tršiću.

O radu Kolonije govorili su mr Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu i prof. dr Marko Lađušić, umetnički direktor Kolonije i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izložba se može pogledati narednih meseci u Tršiću.

Ispred organizatora mr Drago Simić, rekao je da su „učesnici pokazali veliku ozbiljnost, znanje i umeće, talenat o osećaj za najveće moguće stvaralaštvo o čemu svedoče i izložena dela“.

Veliku pažnju posetilaca privukle su skulpture od drveta, posebno „ratarska sveća“, za koju je inspiracija mladih umetnika bila upravo sveća koja je simbol ovog kraja, a originalno se pravi od čistog voska, i dve iste se nalaze u manastiru Tronoša.

Kolonija se održava svake godine u julu mesecu već dvadeset dve godine. Nastala je sa ciljem da se vredna umetnička dela sačuvaju u okviru likovne zbirke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, a samim tim i da se dela ostave Gradu Loznici. U radu ovogodišnje Kolonije učestvovali su slikari, grafičari, kaligrafi, keramičari i dizajneri sa umetničkih fakulteta iz Poljske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.