U Tršiću počela još jedna multimedijalna kolonija najboljih mladih umetnika

U Tršiću je počela 22. Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija u organizaciji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Ova kolonija svake godine okuplja studente i profesore sa umetničkih fakulteta u Srbiji, regionu i svetu u cilju povezivanja umetnika koji se bave različitim oblicima umetničkog stvaranja.

U svojim kreativnim radionicama okuplja slikare, grafičare, vajare, dizajnere, tekstilce, kostimografe, performere, kao i teoretičare umetnosti.

Ove godine u koloniji učestvuje 28 studenata i profesora sa umetničkih fakulteta iz Poljske, Meksika, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Umetnički direktor je Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, a rukovodilac Drago Simić, magistar slikarstva u Centru za kulturu.


Namera organizatora je da omogući realizaciju umetničkih projekata, ostvari kvalitetnu i bogatu umetničku zbirku, i da promoviše Znamenito mesto Tršić kao istorijski i ruralni prostor kroz jedan moderan multimedijalni pristup.

„U zanimljivom prirodnom okruženju, težište je na materijalima koji se nalaze u prirodi, u samom znamenitom mestu. Rad u koloniji polaznicima pruža mogućnost razmene mišljenja i iskustva, tako da svako od njih, energijom uloženom u sopstveni i zajednički rad, doprinosi uspešnoj realizaciji kolonije. Interakcija, druženje i izmeštanje iz okruženja u kojem umetnici svakodnevno stvaraju omogućili su stremljenje ka novom“, rekla je mr Snežana Nešković Simić, direktorica Centra za kulturu.