LilaLo: Bijenale perfomansa i muzike od 8. do 12. jula

Koncertom „Klasična fantazija“ lozničkog pijaniste Nikole Avramovića, zajedno sa violončelistom Nemanjom Stankovićem iz Beograda, sinoć je u Loznici počeo peti festival posvećen narodnom običaju lilanje, koje se tradicionalno odvija veče uoči Petrovdana.

Tokom pet dana manifestacije program koji obiluje muzikom, scenskim perfomansima i sadržajima za decu, odvijaće se na tri lokacije, u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću.

Svečanom otvaranju prethodila je postavka skulptura „Tice Zelenike“ autora Branislava Trifunovića, u prepunoj Galeriji „Mina Karadžić“ u Vukovom domu kulture.

Teatar MIMART iz Beograda izveo je ulični performans „Svetkovina igre “ uz animaciju građana, koji je krenuo od Turističke organizacije grada Loznice ka Vukovom domu Kulture.

Prvo veče festivala završeno je omažom našoj istaknutoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn, doktorski rad Marine Bukvički, i spektakularnim vatrometom ispred Vukovog doma kulture.

Drugog dana festival se seli u Tršić, gde je planiran celodnevni program za decu, takmičenje ‘’Brkovi po Vuku“, kratki igrokazi pod nazivom „Put“ što predstavlja najnoviji eksperiment u nastojanjima da se umetnost stvara uz pomoć elemenata igre kao što su pravila i upotrebe materijalnih komponenata. Publika će ovom prilikom moći po prvi put da vidi scensko izvođenje savremenih igrokaza kratkog formata koji demonstriraju sadržinske i formalne mogućnosti ove nove vrste izražavanja,dok će na pozornici na saborištu od 20 časova koncert održati Rok simfonije iz Banjaluke čiji je dirigent Lozničanin Dušan Urošević.

Na istom mestu u nedelju će biti proglašen pobednik u takmičenju brkajlija, a uveče će na saborištu nastupiti regionalna muzička umetnica Amira Medunjanin.

Istoga dana program će se odvijati i u Banji Koviljači, kada će, od 18. časova, prvi put biti organizovana velika plesna žurka i igra svetla ‘’Fontana u boji“, kojom će posle više godina banjska fontana ponovo biti ‘’obojena’’, a zaplesaće više od 50 plesača svih uzrasta koji nam stižu iz Beograda.

Dan uoči Petrovdana, po tradiciji u večernjim satima sledi paljenje lila kod stare lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u 20 časova, a onda sat kasnije na saborištu u Tršiću nastupiće Konstrakta i grupa ‘’Zemlja gruva“.

Poslednjeg dana festivala, u utorak, u parku Banje Koviljače biće održana smotra folklora ‘’Sastanak“ i ‘’Kolo za dukat“, a svečano zatvaranje programa je u 20 sati u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla gde će ‘’Vizantijski mozaik“, kompozitorsko delo Lozničanina, akademika Svetislava Božića, izvesti Srpski kamerni orkestar kojim diriguje Đorđe Pavlović, poreklom iz ‘’kraljevske banje’’.

Kao i ranijih godina obezbeđen je besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica – Tršić, dok su kao i ranijih godina svi programi besplatni za posetioce.

Peti LilaLo festival u Loznici organizuje Turistička organizacija grada Loznice uz podršku Grada Loznice, a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade, Crkvenom opštinom lozničkom, brojnim udruženjima građana i pojedincima. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.