Državna ceremonija u Beloj Crkvi – Istorijsko NE fašizmu i nacizmu

U Beloj Crkvi kod Krupnja održana je drzavna ceremonija u znak sećanja na 7 jul 1941 koji je do 2001 godine proslavljan kao Dan ustanka u Srbiji.

Položeni su cvece i venci kraj spomenika Zikice Jovanovića Španca i njegovih saboraca. Na ovoj svetkovini ukazano je na značaj ustanka naroda Srbije protiv okupatora u fenomenalni otpor fašizmu što je bilo i ostalo u duhu slobodarskog duha srpskog roda.

Pored državne himne čula se i i partizanska „Po šumama i gorama“. General major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR Srbije rekao je pre 81. godinu rekao istorijsko ne nacizmu i fašizmu i masovno se odazvao na poziv KPJ i Josipa Broza na ustanak.

„U toj četvorogodišnju borbi srpski narod je teško stradao, ali je  zato na kraju rata stao u stroj pobednika kao i naši preci u Prvom svetskom ratu“, kazao je general  Kovačević. 

Brošura na dar

U ime Živote Isakovića, predsednika GO SUBNOR u Loznici, učesnicima državne ceremonije darovane su brošure Krvavi oktobar u Jadru 1941. godine čiji je izdavač SUBNOR u Loznici.

Reč je o svedočanstvu o stradanju 3000 nevinih meštana Gornjeg Jadra od zloglasne 342. fašističke divizije kojom je komandovao general Franc Beme u oktobru 1941 godine. Samo u selu Cikote ubili su 400 nejači medju kojima su bile i bebe rođene samo nekoliko dana ranije, za koje je tek nedavno izgrađeno monumentalno spomen obeležje.


Autor: V Mitric