Vidovdanska loza: Novomučenici među koricama

U okviru velike kulturne, naučne, duhovne i umetničke manifestacije „Vidovdanska loza“ Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, na Univerzitetu UN u Beogradu, na Terazijama, danas je predstavljena brošura  „Krvavi oktobar u Jadru 1941 godine, čiji je autor Vladimir Mitrić, novinar „Večernjih novosti“ i član SKANU, rekao je akademik dr Dragan Damjanović, predsednik SKANU.

Izdavač brošure je SUBNOR grada Loznica, čiji predsednik Života Isaković, ističe da je „velika stvar da bude predstavljena u srpskoj prestonici“.

„Ovo je, u najkrećem, prikaz stradanja meštana Gornjeg Jadra u oktobru 1941. godine, kada je 342 fašistička divizija, koju je predvodio general Franc Beme, u ovdašnjim selima, ubila oko 3000 ljudi, a samo u Cikotama oko 400 među kojima pretežno nejači, dece i beba starih tek nekoliko dana“,priča Isaković i dodaje da ove godine, posle osam decenija od tog neosuđenog zločina, udruženi SUBNOR, grad Loznica, Ministartsvo za rad i zapošljavanje i dobri i plemeniti ljudi iz Jadra i okoline, podigli su spomen znamenje.

U brošuri su, pored ostalog, sva imena stradalnika i ona je, kako kaže akademik Damjanović, „živi jezik uz spomen obeležje, da pojasni i objasni onima koji ne znaju za ovo najveće stradanje seljaka u Evropi, ne samo u Drugom svetskom ratu“.     

„Dužni smo da negujemo kulturu sećanja, kako se ovo zlo nigde, nikad i nikome ne bi dogodilo“,rekao je akademik profesor Mirko Kerkez, čuveni naš hirurg, predsednik Naučnog veća SKANU.

„Pokrenućemo inicijativu kod SPC da na jednom od  njenih sabora ovi novomučenici budu upisani u knjige svetih“, istakao je Kerkez.