Svečanom akademijom Loznica obeležila Dan grada

Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture, u prisustvu brojnih prijatelja i uglednih zvanica iz političkog, privrednog i kulturnog života Srbije i Republike Srpske, obeležen 16. jun – Dan grada Loznice.


U Loznici danas izrastaju neki budući velikani, a Loznica ima novo lice zahvaljujući kapitalnim projektima u oblasti infrastrukture, privrede, obrazovanja, sporta, zdravstva koji se realizuju zahvaljujući odgovornoj politici lokalne samouprave i ogromnoj podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije. To je pozdravljajući sve goste već na početku svečanostti istakao gradonačelnik Vidoje Petrović.


„Loznica je jedinstven i neponovljiv grad dobrih, uspešnih ljudi i domaćina, gostoljubiva, grad bogate istorijske prošlosti, grad mladih i obrazovanih koji stasavaju i koračaju stazama svojih slavnih predaka Loznica danas ima jedno novo lice. U njoj se lakše, lepše i bezbrižnije živi, rađa više dece i beleži porast sklopljenih brakova. U poslednjih nekoliko godina beležimo intenzovan privredni rast: tu su novi investitori, nove fabrike, izgradnja brze saobraćajnice Loznica Šabac, fudbalskog stadiona po UEFA 4 standardima, dve fiskulturne sale u Gimnaziji i osnovnoj školi u Jadranskoj Lešnici, fudbalskog igrališta u Tršiću , atletskog stadiona i linearnog parka na Lagatoru, inovacionog centra, rekonstrukcija zdravstvenog centra i izgradnja Hirurško ginekološkog bloka, kilometara i kilometara novih aljsfalnih puteva, realizacije projekta „Loznica – pametan grad“ i podizanja energetske efikasnosti, nabavka kuća sa okušnicom za mlade bračne parove i još mnogo, mnogo toga“, rekao je prvi čovek grada i podsetio koliko je važno da nas u u političkoj borbi i radu vodi ljubav prema Loznici i Srbiji i ideje kako da život građana učinimo još boljim. – Ljubav i patriotizam nisu prazne reči samo kada su potkrepljene delima a dela više govore od reči.“


U završnim rečima Petrović je poslao jasnu poruku – „ Mi u Loznici smo spremni da svu svoju energiju, snagu, znanje i umeće uložimo da se osigura put ka još jačoj, stabilnijoj i bogatijoj Srbiji. Potpuno smo spremni na beskompromisnu borbu za bolji život svakog građanina Loznice i Srbije, jer volimo svoju zemlju i svoj rodni grad. Ovde su naši koreni, naša detinjstva, prve ljubavi prve pobede, naši snovi i naša java. Zato, čestitam vam Dan grada Loznice! Volite ga i prigrlite svim srcem baš kao što ona nas sve ove godine i vekove čvrsto drži u svom zagrljaju“.


Na svečanosti se obratio se i Milorad Veljović, savetnik za bezbednost predsednika Republike Srbije, rečima da je počastvovan što ima privilegiju da prenese pozdrave predsednika države Aleksandra Vučića.


„ Ja znam koliko predsednik ceni rad ove lokalne samouprave, i koliko je pomogao ovaj grad i koliko će pomoći. Njegova reč ima jednu posebnu težinu: ono što obeća uvek daje više. Loznica nije onaj grad koji je bio pre petnaest godina. To Vidoje najbolje zna. Ono što je činjenica je da je kroz razne projekte Loznica danas neprepoznatljiva. Naši prijatelji iz Kine, iz firme Mint daju posebno obeležje ovom gradu. Brza saobraćajnica, koja je u izgradnji još će više doprineti razvoju ovog mesta, kao i fudbalski stadion, tako da će Loznica kao jedno srce Podrinja biti i jedna dobra turistička destinacija“, rekao je Veljović.


Povodom Dana grada Loznice uručena su i javna priznanja Grada – jedna povelja i deset plaketa. Povelju je dobila loznička kompanija ‘’Eling’’ , a plakete kompanija ‘’Enikon’’, Apotekarska ustanova Loznica, Udruženje poslovnih žena ‘’Kreativna vizija’’, Dejan Simić, poljoprivrednik iz Lešnice, Vladimir Đukanović, profesor fizike iz Loznice, Dragoljub Drago Mirković, akademik iz Bijeljine, student Aleksa Milisavljević i studentkinja Gorica Vidović, oboje iz Loznice, Jovan Ivanović, muzičar iz Banje Koviljače dok je posthumno plaketa dodeljena Draganu Tošiću, profesoru književnosti, koji je nedavno iznenada preminuo.


U ime nagrađenih zahvalila se Mirjana Manojlović iz Apotekarske ustanove Loznica, dok su kasnije, u umetničkom delu akademije nastupili prvaci Pozorišta na Terazijama u muzičko poetskom komadu „Kao da sam te sanjao“.


Na dan, 16. juna 1866. godine, Loznica je postala varošica u slobodnoj Kneževini Srbiji i zato ovaj značajan datum simbolizuje novi početak i samostalnost za našu lokalnu samoupravu. To je datum koji se od 2002. obeležava kao njen rođendan a od 29. decembra 2007. odlukom Skupštine Srbije Loznica je dobila status grada.