Novi simbol grada: Postavljen krst na Trgu Vuka Karadžića

Na centralnom gradskom trgu u Loznici danas je postavljen krst visok 2 matra i težine preko 2 tone, na postolju od 2 metra, a sa sve postamentom visina je 5 metara.

Na prednjoj strani krsta uklesana je poruka „Spasi Bože narod svoj“, a sa druge strane „Ovim pobeđuj“.

Krst će biti osveštan sutra na Spasovdan, krsnu slavu Loznice, kada će nakon liturgije u hramu posvećenom Pokorovu Presvete Bogorodice na Šancu, uslediti litija do Trga Vuka Karadžića.

Krst je izrađen od mermera, grčke kavale iz jednog komada, a rad je umetnika Nikole Kalata iz Beograda.

Antrfile:

Podizanje „krstova od vremena“ (krst, krst od leda, krst na raskršću) predstavlja staru religijsko-društveno običajnu praksu, u okviru koje se krstovi postavljaju na raskrsnicama, pored puta, njive ili na imanju, a radi zaštite od vremenskih nepogoda, poput grada i oluje. U savremenim narodno-religijskim predstavama, veruje se da ovi krstovi obezbeđuju i bolji rod, zdravlje i dobrobit ukućana, stanovnika jednog dela sela („male“) ili čitave seoske zajednice, kao i da štite putnike. Podizanje krsta predstavlja primer sloge zajednice i pozivanja na njeno jedinstvo, dok se za one koji bi porušili krst veruje da bi ih zadesila velika nesreća.

Krstovi koji se podižu u okviru ove običajne prakse su veličine od 2 do 8 metara, a prave se od drveta ili metala. Uobičajeno je da se oko krsta meštani okupljaju za seosku slavu, veče pred Petrovdan kada se pale lile, kao i na Badnje jutro pred polazak u seču badnjaka. Takođe, kod ovih krstova se pale badnjaci, a ponekad se i igra (nadigravanje u „kolu“ za dukat“).

Izvor: Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, nkns.rs