Saradnja sa Češkom u cilju smanjenja rizika od katastrofa u slivu Drine

U cilju uspostavljanja saradnje i unapređenja sistema za smanjenje rizika od katastrofa u slivu Drine, naš grad je domaćin međunarodnog skupa kojem su prisustvovali ambasador Češke u Srbiji i predstavnici čeških firmi za proizvodnju tehnologija za zaštitu od požara i poplava koji su predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji prezentovali svoja iskustva i opremu.

U ime domaćina, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić, istakao je da je najvažnije preventivno delovanje pre nego što se elementarne i druge nepogode dese, a potom i operativno kada do njih dođe.

“ Nesreća nažalost ne bira ni mesto ni vreme. Mi smo to najbolje osetili 2014. godine kada smo imali poplavljenih više od 2.500 domaćinstava, oštećenu putnu, energetsku i komunalnu infrastrukturu, poplavljeno više od šest hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Tada su uz nas bili i naši prijatelji iz Češke, koji su sa svojim specijalnim jedinicama otklanjali posledice tih poplava. Oni su nam danas prezentovali njihova iskustva u vanrednim situacijama i predstavili spasilačku opremu i mi smo im na tome zahvalni” – rekao je Đokić.

On je ukazao da je najbolji put ka smanjenju rizika od katastrofa preventivno delovanje dobro pripremljenih i opremljenih jedinica civilne zaštite kao i operativno delovanje kada se desi neka elementarna ili druga nepogoda.

“ Ovakvi skupovi su dobra prilika za razmenu iskustava i saradnju između gradova i opština, posebno u oblasti smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i ja to vidim kao najbolju mogućnost preventivnog delovanja na zaštitu ljudskih života što je najvažnije “- zaključio je pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Češki ambasador, Tomaš Kuhta, podsetio je da je Češku zadesilo nekoliko poplava u poslednjih 20 godina zbog čega su iz takvih iskustava naučili scenarije kako treba reagovati u vanrednim situacijama gde, kako je rekao, nije samo važna tehnička opremljenost već čitav niz koraka, koji moraju da se preduzmu.

“To je metodologija koja nije jednostavna što podrazumeva dobru komunikaciju i saradnju nadležnih organa i institucija lokalnih samouprava sa građanima kako bi znali šta prvo treba uraditi i kako kasnije postupati. Vaša zemlja ima pozitivna iskustva sa Češkom u pogledu reagovanja u vanrednim situacijama. Već postoji poverenje i zato sa nadam se da ćemo ponovo pokazati da smo dobar partner Srbiji” – poručio je ambasador Tomaš Kuhta.