Završen 51. Đački sabor

Himnom Vuku, Stevana Stojanovića Mokranjca, u izvođenju Hora Gimnazije, i podizanjem saborske zastave, u nedelju je počela završna svečanost 51. Đačkog Vukovog sabora.

Čast da uputi pozdravnu reč ove godine je imala Jelena Starčević, učenica trećeg razreda Srednje škole „Sveti Sava“, koja je osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju srednjih škola iz hemijske tehnologije.

“ Proteklih nekoliko dana na 51. Đačkom Vukovom saboru družili su se najbolji mladi ljudi koje ova zemlja ima. Tako su pokazali da su dostojni potomci Vuka Stefanovića Karadžića, neumornog borca , koji je , uprkos svim teškoćama uvek težio znanju i borio se da ova zemlja i ovaj naš narod teške i svetle prošlosti , žuri napred i stane rame uz rame sa razvijenim i moćnim zemljama Evrope i sveta. Hvala svim našim gostima koji su prešli kilometre i kilometre da bi učestvovali na ovoj  manifestaciji i uveličali sabor znanja , kulture i tradicije.

Živi i zdravi nam bili! Vidimo se ponovo na istom mestu sledeće godine!” – poručila je Starčevićeva.

U nastavku završne svečanosti publika je imala priliku da pogleda predstavu „Mala škola rokenrola“, koju su izveli glumci Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, po tekstu Ljubivoja Ršumovića u režiji Jagoša Markovića.

Programi ovogodišnjeg Đačkog sabora nizali su se od petka do nedelje u Loznici i Tršiću.Mladi su se družili, uživali u muzici, pozorišnim predstavama, izložbama slika, učestvovali u radionicama, kaligrafskoj, etnomuzikološkoj, likovnoj, radionici tkanja i animiranog filma.

Nakon dvogodišnje pauze, Vukova spomen-škola bila je domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture na kom su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Srbije.